От х:

Днес в x:

Министър Генчовска определи като вмешателство последните изявления на Митрофанова

Министърът на външните работи Теодора Генчовска каза, че на оперативното заседание на правителството днес са били обсъдени последните изявления на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, които определи като вмешателство във вътрешната политика на страната. Конкретно за нея не е обсъждано нищо, каза министър Генчовска в отговор на журналистически въпрос преди заседанието на парламентарната Комисия по външна политика.

По-рано днес премиерът Кирил Петков каза, че ще има дипломатически отговор, под една или друга форма, към изявлението на руския посланик. „Не е приемливо, по никакъв начин, чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство“, коментира Петков. 

Преди дни пред руската телевизия "Россия 24" посланик Митрофанова заяви, че българският народ не подкрепя реториката и действията на българското правителство, насочени срещу страната й. 

Министър Генчовска каза още в отговор на въпрос, че на оперативното заседание на кабинета не са обсъждани въпроси за допълнителни помощи за Украйна. Освен хуманитарната помощ, за която Министерството на външните работи внесе проект на решение на Министерския съвет (МС), друго не е обсъждано, каза Генчовска. Обсъдени са били и въпросите, свързани с дейността на кризисния щаб към МС, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна.

За съжаление бежанската вълна ще се увеличи, не само към България, най-вече към Полша, каза още министър Генчовска. Тя добави, че по информация на ООН към момента над 3,3 млн. души са напуснали Украйна. Разселените вътрешно хора в Украйна са над 10 милиона вече, които потенциално биха могли да станат част от бежанската вълна, посочи Генчовска. Трябва да направим всичко възможно хората, които бягат от войната, да се чувстват добре на територията на страната ни, каза външният министър. 

Рискове има, война се води на няколкостотин километра от България, но няма пряка военна заплаха за страната ни, каза министърът на отбраната Драгомир Заков в отговор на въпрос преди заседанието на външната комисия, което е закрито. Министерството на отбраната и правителството взимат всички мерки България да е добре защитена - както наши национални мерки, така и такива с наши съюзници, каза министър Заков. В момента имаме съюзнически сили на наша територия, ще има и други съюзници, които ще ни помагат, ще запълваме липсите са способности, които имаме, така че България ще продължи да бъде добре защитена, заяви министърът.

Попитан дали се обсъжда, освен хуманитарната помощ, и предоставяне на защитни средства за Украйна, Заков коментира, че министърът на отбраната не може сам да взима решение за такава помощ, това трябва да е решение на много по-високо ниво. Не е в правомощията на министъра на отбраната да дарява или предоставя подобна помощ, каза още Заков. 

Коментари в сайта

Последни новини