От х:

Днес в x:

201 украински бежанци са вече на Хасковска територия

201 украинци, които бягат от войната в родината си, са намерили подслон на хасковска територия. от тях 74 са деца, жени 105, мъже-22, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация след участието на областният управител Катя Панева на онлайн среща областните управители с Националния кризисен щаб към Министерски съвет.

По-късно на брифинг на оперативния щаб към МС, който отговаря за транспортирането и настаняването на украинските бежанци у нас, стана ясно, че върви обучение на граничните полицаи за работа със софтуер, през който ще се прави профил на пристигащите у нас бежанци. Въведената информация ще бъде предавана от Гранична полиция на щабовете по области. Целта е местните власти да имат подготовка за евентуарлно дислоциране на украинците.

Хотелиерите ще получат по 40 лв на ден на човек, който са настанили в свой обект, потвърдиха властите. В сумата е включена и туристическата такса за приютените украинци, но за това хотелиерите трябва да са вписани в Националния туристически регистър. Трябва да се подава регулярна информация и към платформата на Министреството на туризма.

За подпомагащата сума ще се кандидатства за целия период от 24 февруари до 31 март. Първото плащане към собствениците на хотели с бежанци ще бъде направено в първите 20 дни на месец април. Всеки следващ месец ще се кандидатства за реализирана нощувки през предходния, стана още ясно на брифинга.

Според данните към момента 103-ма от дошлите украинци в Хасковска област са останали в хотели в Хасково, Димитровград, Свиленград, Минерални бани и димитровградското село Радиево, останалите са в частни домове.

След 31 март обаче помощ ще бъде получавана само за тези бежанци, които имат статут на временна закрила у нас.

За медицинска помощ украинците в региона на Хасково ще бъдат насочвани към Медицински център „Диамедикъл“ в Димитровград, ДКЦ 1 в областния град, както и МБАЛ – Хасково.

Всички украински деца могат да започнат училище и детска градина у нас, но трябва имунизациите им да отговарят на имунизационния календар за нашата страна. В Хасково вече има четири украинчета, които са на училище от седмица. В понеделник още две момчета, дошли от Украйна, ще влязат в клас. Те са насочени към Природо-математичаската гимназия “Акад.Боян Петканчин” в профил “биология и химия”, тъй като в родината си са учили в медицински лицей.

Към БТ в Хасково вече има организирана и мобилна група, която ще консултира бежанците, искащи да започнат работа.

 

 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини