От х:

Днес в x:

Липсата на реформа в българската съдебна система пряко ще се отрази на достъпа до средства от ЕС

"Реформата в съдебната система е в изцяло нов контекст. От една страна, липсата на реформа в българската съдебна система пряко ще се отрази на достъпа до средства от ЕС, а именно обвързаността на националния план за възстановяване и развитие с няколко ключови реформи в съдебната власт, и настоящата криза, при която виждаме как корупцията пряко влияе на националната сигурност.“

Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на участието си в годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.

Според Йорданова основният проблем в съдебната система е, че липсва усещане за справедливост от страна на българския народ и бизнеса. „Една от причините за това е, че ние нямаме ефективна прокуратура“, добави министърът, като посочи, че важни престъпления не се разследват, а, ако такова започне, то се „слага на трупчета“. Тя допълни, че на върха на „тази пирамида“ има главен прокурор, като институция, за който липсва ефективен контрол за разследване и за търсене на отговорност. Йорданова отбеляза, че създаването на механизъм за разследване е разписано в Плана за възстановяване и вече се работи по конкретни разпоредби.

Правосъдният министър каза още, че е реалистично в следващите седмици и няколко месеца, с хоризонт от шест месеца до максимум година, да бъде закрито специализираното правосъдие. Тя допълни ,че дебатът за антикорупционното законодателство ще започне следващите седмици. 

В условията на криза правната сигурност и бизнес климатът се нуждаят от бързо и ефективно производство по несъстоятелност и правото на втори шанс на бизнеса, заяви министър Надежда Йорданова и добави, че се работи по законодателни промени, по които ще се иска мнението на бизнеса.

Тя засегна и темата за юридическото образование, като посочи, че министерството разработва нова наредба за минималните изисквания за придобиване на образователна степен по направление „Право“, която ще съдържа повече практически опит за учащите и повече обучение по право на Европейския съюз.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини