От х:

Днес в x:

Евролидерите са одобрили българско предложение за споделен фонд за бежанците от Украйна

"Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка държава да се бори самостоятелно, каза премиерът.

Това предложение е било много добре прието от европейските партньори и в следващите дни Европейската комисия ще предложи механизми и варианти как този фонд да работи.

"Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро за Европа", каза още Петков.

В момента влизаме в една обща ситуация на високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията и намаляват растежа. Европейската централна банка ще намалява паричната маса в ЕС, а правителствата на страните членки ще трябва да стимулират икономиките си, за да има растеж, обясни още премиерът.

Петков: Ще настоявам европейските партньори да ни подкрепят заради бежанската вълна

От Версай Кирил Петков заминава за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган.

"Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция", обясни Петков.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Крум
    1 0
    11:54, 13 мар 2022
    Къде му е наглата самодоволна усмивчица на прост Киро? :)
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини