От х:

Днес в x:

Част от спасените от горящия ферибот българи се завърнаха в България

Част от спасените от запалилия се в Йонийско море вчера, 18 февруари, български граждани, снощи се завърнаха в България. Около 18:00 часа пътници, които са били на ферибота, преминаха граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата-Промахон". На българска територия ги очакваше автобус, организиран от пловдивската фирма ПИМК, която имаше десетки международни шофьори на борда на запалилия се кораб. 

По-рано днес от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че първите 38 български граждани вече са заминали за България. Пристигналите тази вечер спасени от запалилия се ферибот мъже разказаха, че екипажът на кораба е реагирал бързо и организирано, с което не са допуснали да се създаде паника сред хората. Един от тях – Димо Димов каза, че хора от екипажа са разбили вратата на каютата, сложили са им спасителни жилетки и са ги извели на палубата. Оттам са качени в спасителни лодки и спуснати във водата, където са чакали катерите. "Всичко е изгоряло горе, даже имаме колеги, които са скочили от кораба долу. Двама от тях са се спасили, чухме се по телефона, поддържахме връзка", посочи Димо Димов.

Мъжете, които тази вечер се завърнаха в страната след преживеният инцидент споделиха, че много от тях са без лични документи. "Благодаря на Господ, че сме живи, а че изгоря всичко, нищо не можеш да кажеш - лични карти, вещи, стока", каза още Димов.

От МВнР съобщиха, че по информация на българския консул в Солун, който от вчера е на остров Корфу, за да окаже съдействие на място, двамата българи, настанени в болнично заведение, са в добро здраве. Единият вече е напуснал болницата, а другият, който е бил интубиран, е стабилизиран и без опасност за живота. 

От външното министерство допълват, че по официална информация, получена от гръцките власти, седем български граждани продължават да са в неизвестност след инцидента. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с компетентните местни институции, като оказват пълно съдействие. 

Българските граждани могат да потърсят актуална информация за своите близки, пътували на ферибота "Юрофери Олимпия", на следния телефон в Ситуационния център на МВнР: 02 948 3051.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини