От х:

Днес в x:

Отиде си Кръстницата на фънка

Бети Дейвис, наричана "Кръстницата на фънка", почина на 77 години, предаде BBC.

Дейвис проправи пътека с нейния суров фънк и сексуални текстове, която повлия на много звезди включително Принс и Мадона. Лени Кравиц също скърби за американската певица и музикант.

Новината за смъртта й беше потвърдена на нейния уебсайт от приятелката й Констанс Портис.

Бети Дейвис е починала от естествена смърт в дома си в Хоумстед, Пенсилвания. Принс не веднъж е отбелязвал, че работата на Дейвис е това, към което всички се стремят.

Родена и израснала като Бети Мабри в Северна Каролина, Дейвис се превърна в стожер на музикалната сцена в Ню Йорк от 60-те години на миналия век с песни като "Get Ready for Betty". Нейната песен от 1967 г. Uptown (to Harlem), която тя написа за "Chambers Brothers", наскоро се появи отново в номинирания за "Оскар" документален филм "Summer of Soul".

Бети Дейвис е на върха през 70-те години. Нов звукозаписен лейбъл, поредица от връзки и интензивно сексуализирани изпълнения на живо я направиха изгряваща звезда. Изглеждаше, че всичко беше подредено, за да превземе музикалния свят. Бети и групата влизат в студиото, където тя е автор на текстовете, продуцент и изпълнител, за да създадат безкомпромисния албум от 1975 г. Nasty Gal. Повече от четиридесет години по-късно той е преиздаден от Light In The Attic Records. Изпреварващият времето си албум Nasty Gal е вдъхновен от Хендрикс и Слай Стоун фънк-рок, а съпругът на Бети - джаз легендата Майлс Дейвис е съавтор на баладата "You and I".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини