От х:

Днес в x:

Apple си върна лидерството на китайския пазар на смартфони

Американският производител на смартфони Apple отново е с най-големи продажби в Китай, измествайки местния си конкурент Vivo шест години, след като изгуби първото място. Това става в момент, когато санкциите на САЩ тежко засягат националния шампион Huawei, сочи проучване, цитирано от Франс прес

Въпреки свиващия се пазар в Китай Apple е увеличил пазарния си дял за телефони до 23 процента през периода октомври-декември, по данни на пазарния анализатор Counterpoint.

Преди година Apple беше четвърти на този пазар с 16% пазарен дял, изпреварван от китайските марки, лидер сред които беше Huawei с 23%.

За първи път от 2015 г.а Apple си връща титлата на първенец по продажбите на смартфони в азиатската страна. В проучването не се уточнява броя на продадените устройства.

"Невероятният успех на Apple се дължи на смесица от ценова стратегия и покачването на гамата на Huawei, който изгради първоначалните си постижения, предлагайки устройства на достъпни цени", отбелязват експертите от "Каунтъпойнт".

"Новият iPhone 13 донесе този успех поради относително ниските му цени в Китай при пускането му на пазара през септември, докато отпадането на Huawei е свързано с американските санкции, изтъкват анализаторите.

От няколко години Huawei е в центъра на китайско-американско съперничество на фона на търговската и технологична война между двете най-големи сили в света. "Хуавей" попадна на прицел на бившата администрация на президента Доналд Тръмп, която го обвиняваше, но без да дава доказателства, че шпионира в полза на властите в Пекин.

През 2019 г. Вашингтон включи групата в черен списък, за да й попречи да придобива американски технологии, които са от основно значение за нейните продукти. Администрацията на Джо Байдън продължи политиката на санкции. В резултат на санкциите продажбите на Huawei за 2021 г. са намалели с близо една трета до 634 милиарда юана (87,4 милиарда евро).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини