От х:

Днес в x:

Рашков: Част от средствата за строителството на АМ „Хемус“ са отивали в ГЕРБ

Когато се получи една призовка за който и да е гражданин, той е длъжен да се яви там, където е призован – така е по закон. Нямам никакви притеснения да се явя в прокуратурата и да кажа онова, което знам. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, след като се яви на разпит като свидетел във връзка с казуса със строителството на Лот 5 от АМ "Хемус".

"На практика съм им казал, че от средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ „Хемус“ не всички пари са отивали за самото строителство. От тези средства – 50-60 млн., толкова колкото авансово са привеждани на някои от фирмите, представяли се като строители на магистралите, са отделяни между 30-40% от тях, които са се насочвали към конкретна политическа партия – аз им казах на прокуратурата, че става въпрос за политическа партия ГЕРБ", разкри той и уточни, че 30-40% от авансово платените средства за лот 5 са се връщали обратно в ГЕРБ.

До днешен ден нямаме отговор дали и взела ли е решение по отношение на казуса. Още като е започнала реализацията на материалите, свързани със строителството на Лот 5 от магистралата, тогава е имало и десет задържани лица, е имало достатъчно данни  и материали за извършено престъпления, но той разкритикува прокуратурата, че са избягали от отговорност с аргумента, че не са имали доказателства. "Те не ги бяха дори прочели, загубихме най-малкото 10-15 дни", коментира вътрешният министър.

Това е станало по време на управлението на ГЕРБ, поясни Рашков и уточни, че схемата е ставала включително чрез кухи фирми, регистрирани на лица малоимотни лица и т.н.

"Обърнах внимание на колегата, че прокуратурата трябва да докаже, че тези пари са били получени окончателно от представители на тази политическа партия, но за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите. Органите на реда трябва да докажат до край, че именно това се е случило. Това не са събития, които са започнали само през 2020 години, а няколко години по-рано - данните, с които разполагаме, са от 2018 и 2019 година и и продължават до началото на миналата година", коментира още силовият министър.

По-късно от прокуратурата дадоха подробности за разпита.

Решението за провеждане на разпит на министър Рашков беше взето от наблюдаващите прокурори във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. по БНР. Става дума за репликата: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“.

Министър Рашков беше редовно призован в качеството му на свидетел за две дати – 30.12.2021 г. от 10:00 часа и 04.01.2022 г. от 14:00 часа.

Преди разпита Рашков е бил запознат с правата и задълженията си като свидетел в съответствие с установената в закона процедура за провеждане на разпит и беше поканен да изложи във формата на свободен разказ всичко, което му е известно във връзка с разследването по делото „Хемус“, след което му бяха поставени допълнителни въпроси.

Разпитът се е провело общия ред, като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис на същия.

Според прокуратурата, по време на разпита му в сградата на СГП Рашков в качеството си на свидетел не е посочил никаква конкретика, включително не посочи конкретни
лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Рашков е определил изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“.

Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства, информираха още от прокуратурата.

Източник: Дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Бр
    Браво
    8 -9
    20:06, 4 яну 2022
    Браво г-н Рашков. Показахте, че сте мъж на място. Изправихте цялата шайка на крака и на нокти. За прокуратурата какво да кажем. Не е необходимо да съществува втора шайка, която подкрепя първата. Направете така, да се изберат честни хора в тази прокуратура иначе промяна няма да дойде. Сменете всички хора до сега с нови до най- дребните началници във всички министерства, областни, общински служби, пълно е с гербави калинки. И тези ви плашат със съд. Не призовават когото трябва, правят се на ощипани и после реват. Скапаха и окрадоха държавата и имат
    наглостта да заплашват. А прокуратурата къде е ? Няма я, а получават тлъсти заплати, че и отгоре за това, че нищо не работят, защото няма никакъв резултат. Артисти и кукловоди.
    • То
      този е пълно пианде
      8 -4
      21:03, 4 яну 2022
      Кръчмарските си истории смесва с политиката. Не си познал от тази лакардия пак нищо няма да излезе! Почти година приказва в три правителства а няма нищо черно на бяло няма и грам истина !!!
      Герберите крадели а тези сегашните какво правят ? Високи цени постоянно теглене на държавни заеми, цени, ток, горива се вдигат и от това народа страда и изнемогва !
      Насилствено ваксиниране и пенсионерите наредени на опашка да вземат някой лев от ваксината! Нали показват по телевизията опашките чакащи пред пунктовете за ваксина само песионери!!! Мизерниците-управляващи ще ни докарат до пълна мизерия! За 6 месеца колко далавери направиха с тези тестове за учениците?
      А тоя вътрешен министър с многото имоти и тоалетни и със президента в най скоро време ще докарат Борисов отново на власт! Това е по вероятно! И прокуратурата с кого да я сменят с ваши хора ?
    • Пр
      Пресладвай и изтрий
      0 -1
      13:09, 5 яну 2022
      Всеки ГЕРБерастки кърлеж,ще бъде Уволнен,Изчегъртан,затворен ,съден и унижаван .
      Имуществото придобито
      след 2009...Конфискувано !
      Всичко това ще е Публично пред всички.
      Никога да не се повтаря ГЕРБ повече!!!
  • 2
    35
    356$%3
    7 -3
    21:15, 4 яну 2022
    За "набеждаване" - до 5 години бай Ставри...
  • 3
    Хр
    Христова
    5 -5
    21:19, 4 яну 2022
    Искаме си Бойко Борисов тези за 1 година управление и три кабинета ще уморят гласоподавателите .
  • 4
    Нн
    ннн
    2 -2
    07:10, 5 яну 2022
    19 имота ,12 тоалетни и устата му като тоалетна
  • 5
    То
    Тоньо
    1 0
    01:32, 6 яну 2022
    Така става когато с авера вечер си пийваме яко и си разказваме измислени истории да ни е интересно в момента. На сутринта и на мен ми е една каша в главата—за компютри ли говорихме, за компоти ли говорихме. За Янчо ли ставаше въпрос или за станчо, ама какво значение има, ще го напишем Панчо.
    Важно е дамаджаната за довечера да е пълна.
Последни новини