От х:

Днес в x:

РИОСВ се самосезира за проверка на ТЕЦ „Марица-3“ за замърсяване на реката

    Инспекторите от РИОСВ-Хасково ще проверяват ТЕЦ “Марица-3“ за замърсяване на водите на р.Марица. Те се самосезираха след сигнал, който беше подаден по време на работната среща между институциите, Неправителствената организация „Дишай, Димитровград“ и Областна администрация по проблемите на въздуха, инициирана от областния управител на Хасково Минко Ангелов.

    Сигналът подаде Калина Монева, която подплати това си твърдение и със снимки направени на две точки по отводнителни канали, водещи към река Марица, извън територията на предприятието. На снимките Монева показа сериозни наноси от черна маса. Тя обясни, че твърденията за замърсяване са документирани и от хора от ВиК-Димитровград. Монева, която е общински съветник от Движение „Заедно за промяна“ в Димитровград, посочи и че е работник в „Неохим“, но подчерта, че на срещата не е оторизирана като човек от торовия завод, нито пък от сесийната група, в която е в Общинския съвет, а присъства изцяло като представител на гражданите на Димитровград.

    От РИОСВ-Хасково уточниха, че ТЕЦ-а има вече наложени две еднократни санкции за замърсяване на водите със сулфати, но на точки, които са част от комплексното им разрешително, действащо в момента.

    На срещата присъства и директорът на Изпълнителната агенция по околна среда инж. Росица Карамфилова с част от екипа си. Тя обясни, че издаденото, но оспорвано към момента новото комплексно разрешително на ТЕЦ-а, е със заложени по-завишени критерии, които трябва да се изпълняват от топлоцентралата. Новото комплексно разрешително не е влязло в сила заради подадена жалба от сдружение „Дишай, Димитровград“, което спира процедурата по одобряването му и Централата в този случай продължава да работи спрямо предходното такова. Въпреки тези разяснения от „Дишай, Димитровград“ обявиха, че няма да оттеглят жалбата си. А аргументът им е, че няма логика да се издава ново комплексно разрешително, след като не се спазва старото.

    Стана ясно, че от Агенцията не са успели навреме да актуализират комплексното разрешително. Обяснението за това е  много затлачени актуализации, които е заварила при започване на работата, коментира инж.Карамфилова.  Това обаче не би трябвало да е оправдание и да се прехвърля отговорността на гражданите, каза Меглена Антонова от Грийнпийс“ – България. "Грешно е да се обвиняват гражданите, че упражняват гражданските си права и протестират", посочи тя.

    На срещата бяха обсъдени и данните от измервателните станции през последния месец, които доказват, че има замърсяване от работата на ТЕЦ“ Марица-3“ със серен диоксид.

    На твърденията на ръководството на Централата, че те идват предимно от ТЕЦ-а в „Гълъбово“ експертите от Агенцията по околна среда посочиха, че засечките са абсолютно реалистични, защото са направени със сертифицирани и калибровани измервателни уреди. Данните се следят непрекъснато и те категорично показват превишаване на среднодневните стойности.

    От ТЕЦ-а контрираха, че пускането си предходния път до спирането за ремонта през миналата седмица са работили 2720 часа и винаги по един и същи начин, тогава как в някои дни се отчита замърсяване, а в други не. „Хората в Димитровград имат право на чист въздух, но категорично не приемаме упорството за това, че основното замърсяване идва от ТЕЦ „Марица Изток-3“, подчерта юрист-консултът на централата Юлиян Семерджиев.

    От края на миналата седмица ТЕЦ „Марица-3“ не работи, но това категорично се дължи на плановите дейности и подготовка за работа по заложените в предстоящото комплексно разрешително изисквания.

    От НПО-то направиха предложение да бъдат включени като част от контролната комисия на контролиращия орган РОСВ-Хасково в следваща проверка в ТЕЦ-а, но от ръководството на централата бяха категорично, че това не е резонно.

    Областният управител на Хасково Минко Ангелов обобщи в края на срещата: На тази среща, разбрахме, че ТЕЦ „Марица-3“ са предприели всички мерки и в плановия си ремонт в момента са включили мероприятия по изпълнение на актуализираното комплексно разрешително. Така че те работят по тези изисквания и се надявам, че ще изпълнят своите ангажименти.

    „От тази среща стана ясно, че всъщност всички имаме едно и също желание-да осигурим чиста околна среда. В новото комплексно разрешително са поставени нови и по-строги норми, в съответствие с европейските изисквани и националното законодателство. Тях операторът трябва да изпълнява чрез включените в комплексното разрешително нови технологични мерки. След потвърждение на контролния орган-РИОСВ-Хасково, то ще влезе в сила“, посочи директорът на Изпълнителната агенция по околна среда инж.

    Росица Карамфилова.

    РОСВ-Хасково ще продължи да следи за замърсяване в Димитровград. Директорката на контролната инспекция Наталия Пачеманова изрази увереност, че чрез съвместните усилия на страните по темата за чистия въздух на Димитровград, това ще бъде постигнато в крайна сметка. Тя поздрави активното гражданско общество за реакциите.

    „Нашата инициатива „Дишай, Димитровград“ има само една цел-чист въздух, докато не се постигне тази цел, не можем да говорим за никакви отсрочки и варианти, защото от май месец се въртим в една въртележка“, посочиха представителите ан гражданите на Димитровград. От Неправителствената организация обаче подчертаха, че на срещата са останали много техни въпроси без отговор, а най-важният от тях е: Какво ще се промени в работата на ТЕЦ „Марица-3“ и ще бъде по-добър въздуха в Димитровград, след като централата заработи отново и в сила влезе новото й комплексно разрешително.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Ми
      Минко Ангелов
      16 -2
      16:26, 10 дек 2021
      Боже боже моляте събери си вересиите от Пачманова и Ангелов
      • Като взема т-е-ц-а и ще нарежа н-е-о-хим-а на с-к-р-а-п
        .....
      • Ей
        Ейййй
        11 0
        21:28, 10 дек 2021
        Тоя мишок се показа
    • 2
      Па
      Пачаманова
      14 0
      16:29, 10 дек 2021
      А как госпожо Пачаманова гарантирате нищо не казахте.
      • На
        Наталка
        8 0
        21:31, 10 дек 2021
        Има жълто на гащите
    • 3
      Ас
      Асковото
      16 -2
      16:43, 10 дек 2021
      Минко и Пачата хващайте гората
      • Да
        Даа
        11 -1
        21:33, 10 дек 2021
        Те са си стари семейни другари ,подкрепят се,наталка е с диплома за мебелна производство от Лесото, много разбира от екология
    • 4
      "$
      "$"
      5 -5
      17:03, 10 дек 2021
      Самосезира ли се абе затваряне му е майката, много приказки за нищо!
    • 5
      Жу
      Журналистите ?
      14 -2
      18:22, 10 дек 2021
      Що не питахте как вървят назначенията по списъка, до кой номер стигнахме...
      • На
        Наталия
        14 0
        20:19, 10 дек 2021
        Вървят си. Аз съм доволна. Направи ме шефка без да разбирам нищо от екология. Минката не прощава. Той го е писал. Той си го изпълнява. Той ще го издуха
      • Ми
        Мислещ
        9 0
        22:06, 10 дек 2021
        Ами ще стигне до Минко след една седмица
      • Сп
        СписъкЪт
        9 0
        23:05, 10 дек 2021
        Списъка се следва стриктно, последно се потвърди с избора на шеф на РДСП преди няколко дни.
    • 6
      За
      запознат
      6 -2
      18:24, 10 дек 2021
      Плешивия мишок-семерджиев имаше сметки в ктб,сигурно са от тенекиения павилион който беше до водната кула,на ден имаше огромен оборот от 2-3лева.
    • 7
      Ev
      EVN
      11 0
      20:21, 10 дек 2021
      Виждам човек който разбира от ток на снимките.
    • 8
      Нп
      НПО та платени
      8 -1
      21:29, 10 дек 2021
      От тимаджиската група, която е собственик на химкомбината, се сбори с Ковачки, става интересно, само дето Минко не разбира как се забатачи в тоя филм
    • 9
      ИМ
      И мен назначи
      8 0
      22:49, 10 дек 2021
      Павлитова
    • 10
      Ни
      Николай
      9 0
      00:13, 11 дек 2021
      Цената на тока не притесявала Минко Ангелов, той го бил "оправил". Нещастници мръсни. Хляб 2 лв. Нафта 2.60 и тнк....
    Последни новини