От х:

Днес в x:

10 шокиращи прогнози за 2022 на Saxo Bank

Датската Saxo Bank публикува 10 "шокиращи прогнози" за 2022 г. Те се отнасят до поредица от малко вероятни и подценени събития, поради които обаче "световните пазари могат да бъдат ударени от мощна ударна вълна".

  • Планът за спиране на изкопаемите горива се отлага
  • Фейсбук губи младите хора
  • Междинните избори в САЩ довеждат до конституционна криза
  • Инфлацията в САЩ достига над 15% по спиралата цени-заплати
  • Обявен е суперфонд на ЕС за климат, енергетика и отбрана, финансиран от частни пенсионни фондове
  • Женската Reddit Army поема корпоративния патриархат
  • Индия се присъединява към Съвета за сътрудничество в Персийския залив като член без право на глас
  • Spotify спира заради NFT платформа
  • Нова хиперзвукова технология задвижва космическата надпревара и нова Студена война
  • Медицински пробив удължава средната продължителност на живота с 25 години

Инвестиционният директор на Saxo Bank Стин Якобсен описва "шокиращите прогнози" по следния начин: "Основната тема на прогнозите за 2022 г. е революцията. Напрежението нараства в нашите общества и икономики, които страдат от неравенство. И като се има предвид неспособността на сегашната система да реши този проблем, както и нашата необходимост да погледнем към бъдещето от фундаментална гледна точка, въпросът за възможността за революция не се повдига, не се знае е само кога и как тя ще се случи. "

Банката подчертава, че "темата за революцията в прогнозите за 2022 г. може да създаде негативни асоциации": "За много от нас думата революция означава Френската революция от 1789 г., призоваваща за свобода, равенство и братство или руската революция с идеята за унищожаване на капитализма". Но целта, отбелязва банката, е по-широко определение за революция: "не физическото сваляне на правителствата, а моменти на прозрения, които предизвикват промени в мисленето и поведението, както и изоставяне на старите парадигми...".

Докладът отбелязва, че хората се нуждаят от "повече свобода от правителството в някои области, като по-свободна парично-кредитна политика и морални рискове от непродуктивната подкрепа на пазарите".

Хиперзвукова надпревара

Банката смята, че вероятността от нова Студена война и космическа надпревара са един от възможните глобални шокове. "Последните тестове на хиперзвукови ракети създават все по-голямо чувство за несигурност, тъй като тази технология прави конвенционалните и дори ядрените военни технологии остарели. През 2022 г. ще започне масивна надпревара във хиперзвуковите оръжия сред водещите военни сили, тъй като никоя страна не иска да се чувства изостанала", се казва в доклада.

Saxo Bank припомня, че през лятото на 2021 г. Китай тества хиперзвуков апарат, който може да излезе в ниска орбита и след това да влезе отново в атмосферата и да лети към целта.

През 2022 г., съдейки по приоритетите на финансирането, хиперзвуковиата надпревара и космосът ще се превърнат в ядрото на нова фаза в задълбочаващото се съперничество между САЩ и Китай на всички фронтове – икономически и военен.

Към тях ще се присъединят и други големи сили с напреднали военни технологии, които вероятно ще включват Русия, Индия, Израел и ЕС.

Планът за горивата

Друг глобален шок, банката смята за възможно забавяне на плановете за постепенно прекратяване на използването на изкопаеми горива. "Изправени пред покачващите се цени на суровините и все по-невероятния път към въглеродна неутралност, политиците ще предприемат неочаквана и противоречива стъпка през 2022 г. за временно облекчаване на екологичните ограничения върху новите инвестиции в суров петрол и природен газ съответно за пет и десет години“, казват от банката. "Планът ще бъде популяризиран като единственият прагматичен начин да се свърже реалността на нашето енергоемко настояще с желаното нисковъглеродно бъдеще, както и да се ограничи рискът от социални вълнения, причинени от нарастващите цени на храните и енергията."

Meta бързо губи младото поколение​

Технологичният пазар също е изправен пред мощни сътресения. "Младите хора ще напуснат платформите на Facebook в знак на протест срещу използването на лични данни за печалба. Опитът на компанията майка на Facebook, Meta, да ги върне с помощта на Метавселената няма да бъде успешен. В много отношения Facebook внезапно ще се окаже в разгара на културна война между млади хора под 40 и възрастни над 40 години. През 2022 г. инвеститорите ще разберат, че Meta бързо губи младото поколение, а оттам и бъдещия потенциал и рентабилност на компанията“, отбелязва Saxo Bank.

Анализаторите не изключват, че Meta ще се опита да придобие Snapchat или TikTok, инвестирайки милиарди долари, за да създаде "страховита Метавселена"“, която има за цел да наблюдава потребителите по-отблизо от всякога и да върне младите хора във вселената на Meta.

Музиката без Spotify и Apple Music - с NFT

Друг технологичен лидер, услугата за стрийминг на музика Spotify, също може да бъде засегната от появата на нова цифрова платформа, базирана на NFT (незаменими токени). Saxo Bank отбелязва, че 2021 г. беше година на експлозивен растеж на популярността на NFT.

Използването на NFT може да се окаже особено привлекателен като следваща технологична стъпка за създателите на съдържание в музикалната индустрия.

"Музикантите се чувстват несправедливо лишени от настоящите модели за споделяне на приходи от водещи стрийминг платформи като Spotify и Apple Music. Музикантите са готови за промяна. През 2022 г. нова технология, базирана на блокчейн, ще помогне на създателите да си възвърнат справедливия дял от приходите на индустрията, каза датската банка. Използвайки NFT, или по-скоро интелигентни блокчейн договори, артистите могат да разпространяват музика директно до слушателите без участието на централизирани посредници, проследяване на техните приходи и дори да получават плащания в реално време, а слушателите ще знаят, че парите, които плащат, отиват директно при изпълнителя", прогнозира банката.

Конституционна криза в САЩ

В политиката Saxo Bank не изключва конституционна криза след междинните избори в САЩ. "След междинните избори Съединените щати ще бъдат объркани по отношение на потвърждаването на окончателните резултати от изборите за Сенат и Камарата на представителите, което ще доведе до сценарий, при който новият Конгрес няма да може да се свика за първото си заседание на 3 януари 2023 г. Джо Байдън ще управлява, издавайки укази, а демокрацията в САЩ ще бъде "увисне", защото дори демократите ще се противопоставят на Върховния съд... В началото на 2023 г. предстои пълномащабна конституционна криза", се казва в прогнозата на банката.

Тази ситуация може значително да повлияе на пазара поради изключителната волатилност на американските активи. "Доходността на американските съкровищни ​​облигации ще се повиши, а щатският долар ще падне поради хеджиране от "екзистенциалната криза" в най-голямата световна икономика", казват анализатори от датската банка.

Коктейл за подмладяване и 30 години повече живот

Банката разглежда възможността за ключов пробив в биомедицината, който ще донесе перспективата за удължаване на продуктивния живот на възрастните и продължителността на живота с до 25 години, като един от най-мощните шокове в науката и социалния живот.

"В търсене на средство за забавяне на естествения процес на стареене с нарастващ арсенал от авангардни технологии – от терапия до ДНК редактиране – изследователите изследват процесите, които са в основата на нашето стареене. През 2022 г. ще станем свидетели на сериозен пробив в многофакторния подход, тъй като ще бъде направен "коктейл" от терапевтични агенти, които регулират процесите на клетъчно ниво, за да удължат живота им, а следователно и живота на целия организъм", казва Saxo Bank. "Скъпо, но ефективно.... При лабораторни мишки, съдържащи човешка ДНК, е доказано, че такива агенти удължават живота им с около 30% или повече."

Последствията от това откритие за хората са възможността продължителността на живота да се увеличи с 25 години или повече и в същото време невероятната перспектива 80 години да станат новите 50. Бъдещето може да е отворено за по-възрастните хора, тъй като нов агент може да забави стареенето и дори да подмлади вече стареещите клетки.

Анализаторите обаче подчертават, че подобен пробив в медицината ще доведе до възможни етични, екологични и финансови кризи. "Какво ще означава това за частните и държавни пенсии или дори за самата способност и желание за пенсиониране? Какъв ще е ефектът за нашата планета, ако тя издържа милиарди хора, да не говорим за наличието на храна? Освен това възниква етичен въпрос: не е ли хуманно този "коктейл" да не бъде достъпен за всички? С други думи, как нашите етични ценности, политически системи и самата планета ще се справят с това? - питат изследователите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини