От х:

Днес в x:

Въртенето на Земята се е забавило

След като се ускори през 2020 г., въртенето на Земята се стабилизира. Но хронометристите казват, че човечеството може да се нуждае от "отрицателна секунда" през следващото десетилетие.

Средно всеки земен ден съдържа 86 400 секунди (24 часа). Но въртенето на Земята не е стабилно. Той се променя леко през цялото време, в зависимост от движението на ядрото, океаните и атмосферата.

Координираното универсално време (UTC), официалният международен стандарт за измерване на времето, се основава на атомен часовник. Той измерват времето чрез движението на електрони в атоми, които са охладени до абсолютна нула. Атомният часовник е точен и неизменен.

Когато въртенето на Земята и атомния часовник не са съвсем синхронизирани, нещо трябва да се "настрои" спрямо другото. Ако астрономическото време, базирано на въртенето на Земята, се отклони от UTC с повече от 0,4 секунди, UTC се коригира със секунда. Понякога се добавят допълнителни секунди, както беше последният път в навечерието на Нова година 2016, когато секунда беше добавена в 23 часа 59 минути и 59 секунди на 31 декември. Преди това учените са добавяли допълнителна секунда средно на всеки 18 месеца от 1972 г., пише Live Science.

Международното отчитане на времето никога не е имало отрицателна допълнителна секунда, но 2020 г. повиши вероятността, че може да се наложи. Въртенето на Земята се ускори миналата година, счупвайки предишния рекорд за най-кратък ден (рекордът е поставен през 2005 г.). Най-краткият ден през 2020 г. беше 19 юли, когато планетата завърши въртенето си с 1,4602 милисекунди по-бързо от средното за 86 400 секунди.

Сега, според Time and Date, въртенето на Земята се е забавило. Ппрез първата половина на 2021 г. то все още беше бързо - средната продължителност на деня беше с 0,39 милисекунди по-малка, отколкото през 2020 г. Но от 1 юли до 30 септември дните бяха средно с 0,05 милисекунди по-дълги, отколкото през 2020 г.

Според Time and Date това означава, че Земята вече не ускорява въртенето си. Но така или иначе се върти доста бързо. Въз основа на текущата скорост на въртене може да се наложи отрицателна високосна секунда след около 10 години. Окончателното решение се взема от Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS) в Париж.

Разбира се, планетата може да има други планове. Възможно е въртенето на Земята отново да се забави, което може да наложи добавянето на допълнителна секунда през следващите години, вместо да се изважда. Невъзможно е да се предвиди - учените не са сигурни какво може да се промени във въртенето на Земята в дългосрочен план.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини