От х:

Днес в x:

Гените не позволяват приспособяване към климатичните промени

Австралийски учени установиха, че някои видове не могат да се приспособят към климатичните промени заради гените, съобщи "Сайънс дейли", цитиран от БТА.

Екипът на проф. Ари Хофман от университета "Монаш" в Мелбърн открил, че в гените на някои видове винени мушици ("дрозофила"), които живеят в ограничена околна среда като тропиците, липсва разнообразие. Тази липса ще попречи на организмите да се приспособят към глобалното затопляне и ще затрудни оцеляването и възпроизвеждането им.

Генетиците установиха, че дрозофилите имат по-малък набор от гени, кодиращи поносимостта към изсушаване и устойчивостта към студ. Това ги прави по-малко приспособими към промени. Колкото по-разнообразен е геномът на един вид, толкова по-големи възможности има той да реагира на бъдещите климатични промени, твърди проф. Хофман.

Неспособността за приспособяване ще засегне много видове, включително групи насекоми и други групи, сред които бозайници и риби. Изследването установява връзките между генетиката и разпределенията на видовете. Резултатите от него могат да помогнат за откриването и опазването на уязвимите групи, смятат австралийските учени. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини