От х:

Днес в x:

Продължава дарителската кампания за ремонта на храма „Св.Иван Рилски“

    Дарителската кампания за събирането на средства, които са необходими за довършителните работи по ремонта на един от най-красивите храмове в региона-“Св.Иван Рилски“ в Хармани, продължава. Необходими са още 20 хил.лв. към вече осигурената сума, за да бъдат изпълнени всички предвидени подобрения. Цялостното реновиране на църквата е за близо 100 хил.лв. В рамките на необходимата сума 40 хил.лв са от Старозагорска митрополия, 20 хил.лв. са осигурени от Община Харманли, 20 000 лв. са от дарения от граждани и местни фирми.

    Това е първият основен ремонт на храма след освещаването му преди 83 години, на 1 ноември 1938 г. Тогава църковният дом е отворен след близо 12-годишен доброволен труд на стотици миряни.

    Ремонтът му тръгна преди три седмици. Ремонтира се покривът, външните стени на църквата и на двата купола, а също и камбанарията, подменят се стъклата на прозорците. Вече е изкъртена старата мазилка и през следващата седмица започва полагането на новата.

    Въпреки ремонтните дейности храмът е отворен.

    На 19-и октомври в църквата ще бъде отбелязан храмовият празник, посочи архиерейският наместник на Харманлийска духовна околия отец Живко Петров. В края на октомври в храма се очаква за отслужване на тържествена литургия и Старозагорският митрополит Киприан.


    Всеки, който реши да помогне за събирането на сумата за довършителните работи по храма, може да направи дарение в църквата или по дарителската сметка в Банка ДСК: IBAN: BG33 STSA 9300 002 515 3245; BIC: STSABGSF.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ха
      Хасково нет
      2 -1
      15:50, 7 окт 2021
      Харманли - не Хармани!
      Ич въ немъ
    • 2
      Жи
      Жилязкова Живкова
      8 -2
      17:20, 7 окт 2021
      Харманли или Хармани все тая - цигaнско_чалгаджийски град.
    Последни новини