От х:

Днес в x:

Спешни медици върнаха към живот мъж в клинична смърт

Горнооряховски спешни медици върнаха към живот мъж в клинична смърт, останал дълго време без пулс. Случаят е от неделя. Сърдечната дейност на 50-годишен мъж спира на входа на болницата в града, след като се почувствал зле. За негов късмет лекари от Спешното го приели веднага в реанимационния кабинет, където повече 10 минути са се борили за живота му.

Неделният 26 септември се оказва особено критичен ден за Спешната помощ в Горна Оряховица.

„Това беше един луд ден, който и ние не бяхме виждали скоро. 10 COVID пациента. Превърнахме се в COVID зона. Две катастрофи, два пъти кома, един MAS синдром, почти инфаркт, мисля че видях един-два инсулта и останалото не го броим”, разказва началникът на Спешна помощ – Горна Оряховица д-р Деян Георгиев.

Ръководителят на горнооряховската Спешна помощ също е на смяна със своите колеги, когато чува, че в отделението има тежък случай – пациент без пулс в клинична смърт.

„Тежък инфаркт, вероятно с тромб. Беше пълен човек. Вече в шокова зала, класическа реанимация, с дефибрилация, с медикаменти. Трима лекари, двама фелдшери, сестра, парамедик, дори и санитарката помагаше. Слава Богу, на поредното дефибрилириране, не знам кое беше, възстанови дишане и честота, но беше много нестабилен. Честотата му беше между 140 и 200”, спомня си още д-р Георгиев.

Идвайки в съзнание, 50-годишният мъж дори не е разбрал какво му се е случило. Мъжът е откаран във великотърновската кардиологична болница, където е в Интензивно отделение, но вече е стабилизиран. Той отказа да коментира случилото му се. Близките му – също, но изразиха благодарността си към лекарите.

„Страшно мотивиращо действа и позитивно, когато върнеш човек, който няма сърдечна дейност и няма дишане. Това мотивира тези хора и съм щастлив, че съм им ръководител”, добави д-р Георгиев.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини