От х:

Днес в x:

Висящи носорози, тлъсти политици и отпушващи носа оргазми с Шнобелови награди 2021

Висящи носорози, биоми на венци и корупцията на политици с наднормено тегло са само част от темите на носителите на Антинобеловите награди за 2021 г. или Ig Nobel 2021.

За разлика от по-стария си по-голям брат, Нобеловите награди, Антинобеловите награди са празник на научните открития, които „първо карат хората да се смеят, а след това ги карат да се замислят“.

Инициирани от списание Improbable Research, годишните Антинобелови награди вече са на 31 години - и са също толкова смешни, както винаги. Тазгодишните награди се проведоха през уеб-стрийм, за разлика от обичайната тържествено комедийна обстановка на Харвардския университет заради COVID-19. Очевидно наградите са популярни и в Япония, тъй като са излъчвани и през японски уеб стрийм.

Нобеловата награда Ig Nobel за транспорт е присъдена на учени, които откриват, че позицията с главата надолу на носорози, висящи от хеликоптер е най-сигурният начин за транспортиране на носорози. Смесването на генетичното разнообразие чрез преместване на индивиди в различни местообитания е жизненоважно за опазването на носорозите, колкото и смешно да звучи това (и колкото и тревожно да е за всеки, който гледа нагоре в небето в африканската савана и вижда носорог, висящ с главата надолу), но всъщност това е важна работа.

Наградата за мир отива при трима американски учени, които изтъкват аргумента, че брадите са се появили в процеса на еволюцията, за да смекчат ударите по лицето. Нищо чудно, че брадите са толкова често срещани сред хипстърите.

Тазгодишната медицинска награда е връчена на екип, открил, че оргазмите могат да бъдат толкова ефективни, колкото и деконгестантните лекарства за подобряване на дишането през носа. За тези сред вас, които са със запушен нос, това изследване може да е много важно и може да го прочете тук.

Павло Блаватски (Pavlo Blavatskyy) печели наградата за „Икономика“ за изследването си за това как затлъстяването на политиците в дадена страна може да бъде добър индикатор за корупцията в тази страна. Оказва се, че големият корем може да е добър начин да се разпознае и политикът с тлъсти пачки. Не казвам, че ни е трудно да го направим и преди това изследване.

Колекция от изследвания на Сюзан Шьоц (Susanne Schötz), разглеждаща котките - от мъркане и мяукане до туитове, спечели наградата за биология.

Едно изследване, което разглежда различните видове бактерии, които живеят на изхвърлена дъвка на тротоара грабна наградата за екология.

„Нов метод за контрол на хлебарките в подводниците“ печели наградата за ентомология. Може би не е изненадващо, че тайната за изкореняването на хлебарките от подводница е пръскането на каютите с инсектицид.

Наградата за физика отива при екип, който извършва експерименти и моделиране на базата на физиката, за да научи защо пешеходците не се сблъскват постоянно с други пешеходци. Подобно изследване, което разглежда защо пешеходците понякога се сблъскват с други пешеходци е удостоен с наградата кинетика.

И нека не забравяме, че науката може и трябва да изследва всичко, дори и себе с

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    1234
    0 0
    08:00, 14 сеп 2021
    Колко ли им плащат за това ?
Последни новини