От х:

Днес в x:

Франция ще бори Щатите с хасковския слънчоглед

Слънчогледова война между Франция и Щатите започва в хасковско

Франция ще мери земеделската си репутация с тази на САЩ в хасковските слънчогледови масиви. Това констатира екип на Haskovo.Net в началото на жътвената кампания на маслодайната култура. В гарвановската земеделска кооперация "Клас 95" бе приложено експериментално отглеждане на френски слънчогледови хибриди за да се открие този с най голям добив, маслодайност и влажност. На него ще се залага да измести от българския пазар масово засявания в България американски сорт "Пионер". Днес представители на Френско-Швейцарското обединение Syngenta & Ragt наблюдаваха жътвата на слънчогледа от експерименталните площи на Гарвановската земеделска кооперация. Той бе засят на парцели от по 3.4 декара. Оказа се че добивът варира от 250 до 280 килограма на тон. За сравнение Пионер-ът дава по 200-230 кила и това се счита за много добър добив. Естествено, семената са му много по евтини и затова все още е предпочитан, призна представителя на Синджента, Мирослав Митревски. Той избрал гарвановци за провеждане на експеримента защото това била една от най добре работещите кооперации в Южна България където нещата се правят като по учебник и резултатите били като представителна извадка. Другата кооперация заслужила доверието на швейцарците била тази в село Добрич. Тази есен Синджента ще експериментират с Рапица пак в "Клас 94". Това е и единственото място в областта където се отглежда суровината за биодизел.

Тазгодишния слънчеглед е с великолепни качества и висока маслодайност. Недостатък му е самоподигравателно ниската изкупна цена, коментира съкооператорът Тенчо Тенев. Предложението на изкупвачите е 30 ст на килограм. За да вържат бюджета, земеделците се нуждаят поне от 40. От "Клас 94" разчитат да дочакат миналогодишната изкупна цена в края на кампанията от 48 ст.на килограм. Тотогава ще задържат продукцията в складове.

Мирослав Митревски-човекът на французите в хасковско

Само 1/3 от площите със слънчоглед в Хасковско са ожънати до момента. Кампанията по прибиране на маслодайната култура ще продължи до края на септември.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини