От х:

Днес в x:

Световна премиера на "Аполония" - Underground Cello Quartet

Изображение 1 от 2

    Квартет за виолончели ще има световна премиера тази вечер на сцената на амфитеатър "Аполония". Музиката е написана от Румен Бояджиев-младши за състав, мистериозно наречен Underground Cello Quartet. За БТА водачът на ансамбъла доцент Атанас Кръстев представи колегите си: Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Момчил Пандев, всички възпитаници на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

    Идеята се родила по време на наложилата жестоки ограничения пандемия. Събирали се, за да свирят за удоволствие, но постепенно изпълненията им станали доста качествени и разбрали, че могат да се представят пред публика. Четиримата подготвили няколко програми, а композиторът Румен Бояджиев-син създал произведение специално за тях. Тази вечер програмата им включва и музика на великия Астор Пиацола - особено през 2021 г. заради навършващото се столетие от рождението му.

    В нашия репертоар бягаме от ефекта и комерсиалността, целта ни е да покажем инструментални качества и особено - добър вкус, казва Атанас Кръстев. Квартетът е единствен в историята на българския музикален живот, но има примери в световната практика. Има немалко аранжименти, още от времето на създателя на първата такава формация - някогашен солист на Бостънската филхармония, уточнява музикантът.

    Атанас Кръстев преподава в Националната музикална академия. Ученик е на баща си - големия музикант професор Анатоли Кръстев. Специализирал е при проф. Наталия Шаховска във Висшето училище по музика Кралица София в Мадрид. Изнася концерти в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и на всички престижни музикални сцени и фестивали в България. Свири с именити пианисти като Жан Бернар Помие, Евгени Божанов, Виктория Василенко и с известни цигулари между които Хавиер Инхавиусти, Ери Масаока. Солист е на големи оркестри и ансамбли.

    Утре в София ще бъде открит вторият Международен фестивал "Челисимо", създаден по идея на Атанас Кръстев. До 10 септември при свободен вход ще бъдат представени нови и познати имена на известни световни виолончелисти - концертиращи артисти и преподаватели в реномирани висши музикални училища. Ще участват Александър Рам - носител на Втора награда от Международния конкурс Чайковски (Русия), който от следващата година ще е редовен преподавател в Московската консерватория, Драган Джорджевич - професор в Белградската музикална академия, Денис Северин - професор от Женевския университет по музика и Университета по изкуства в Берн, Разван Сума - професор от Университета по музика в Букурещ, Атанас Кръстев, пианистите Виктория Василенко и Хориа Михаил от Румъния - директор на филхармонията в Брашов.

    Освен пет камерни концерта във фестивала са предвидени и майсторски класове на петимата преподаватели за студенти от Швейцария, Румъния, Сърбия, Русия, Украйна и България. Събитията ще бъдат на три места - в залите и учебните кабинети на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и НМУ "Любомир Пипков", както и в Галерия зала "Оборище 5".

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини