От х:

Днес в x:

НС прие актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене. Народните представители се заеха днес с ревизията на държавния бюджет, за да се избегне евентуална криза при нови извънредни парламентарни избори.

Държавата е готова да похарчи 1,8 милиарда лева повече чрез актуализацията на бюджета. Най-много ще отидат за социални плащания – 575 милиона. Целта е да се повишат пенсиите и минималната да стане 340 лева, а максималната - 1500 лева.

Предвиждат се 430 милиона лева за подкрепа на бизнеса, 355 милиона за здравеопазване и 120 милиона за НЗОК. По време на разглеждането на бюджета на Касата, депутатите преминаха в спор как до момента се е управлявала COVID кризата.

„С лека ръка ни се представя проект от 134 милиона, които някой ще разпредели без да е ясно, без да получаваме факти”, заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ.

„Очакването е, че именно бившият здравен министър ще замълчи. Българите не сме забравили как управлявахте кризата от COVID. Вие сте лицето на провала”, отговори Мая Манолова, „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Г-жо Манолова, от вашата уста думата смирение звучи като ерес. Няма от какво да се срамувам, мога да се гордея с това какво постигнах”, отговори Костадин Ангелов.

„Наблюдаваме монолог от човек, който трябва да го е срам. Докато умираха хора по стълбите, вие се возехте на задната седалка на джипката”, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

 „Вие и вашият лидер бяхте от тези, които твърдяхте, че изобщо не съществува коронавирус”, отговори Тома Биков от ГЕРБ.

От парламентарната трибуна служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова депутатите да гласуват бързо актуализацията на бюджета, за да се осигурят пари за посрещане на четвъртата вълна от COVID-19.

„От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва“, каза министърът, цитиран от БНР.

„Има такъв народ“ настоява в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за COVID добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения. "Необходимата сума е един милион лева", обясни д-р Ивайло Христов от партията.

„Получава се един парадокс - помощник фармацевтите от болничните аптеки, които са специалисти по здравни грижи, имат право по смисъла на член пет и получават допълнително възнаграждение в размер на 360 лева, а техните ръководители - не“, каза той.

ГЕРБ - СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото е „неиздържана“, заяви д-р Даниела Дариткова.

По думите ѝ заложените над 105 милиона лева допълнителни приходи от здравно-осигурителни плащания не са мотивирани.

Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според който се очакват 91 милиона лева допълнително.

„Но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и в действащите текстове на закона за бюджета на НЗОК има правна възможност Надзорният съвет да разпределя тези средства по свое усмотрение в зависимост от това какви са изпълненията по отделните пера, но само за здравно осигурителни плащания“, каза Дариткова.

Тя разкритикува и логиката на осигуряване на пари за ваксини, както и бавния процес по ваксиниране срещу COVID-19.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини