От х:

Днес в x:

Етна е станал по-висок от всякога

Югоизточният кратер на планината Етна е нараснал на височина след шест месеца активност, съобщи италианската агенция за наблюдение на вулкани във вторник. Най-високият действащ вулкан в Европа по-висок от всякога.

Най-младият и най-активен кратер на Етна се е издигнал до нов рекорд от 3 357 метра над морското равнище, съобщи INGV, Националният институт по геофизика и вулканология, базиран в сицилианския град Катания.

Това показват резултатите от анализа и обработката на сателитни снимки. Югоизточният кратер сега е много по-висок от североизточния кратер, който в продължение на 40 години е безспорен връх на Етна, пише INGV в прессъобщение.

Североизточният кратер на Етна достигна рекордна височина от 3350 метра през 1981 г., но срутването по краищата му е намали до 3326 метра през 2018 г.

Кратерът изхвърля дим и пепел от февруари, като същевременно представлява малка опасност за околните села. Около 50-те епизода на изхвърляне на пепел и лава оттогава са довели до "забележима трансформация на очертанията на вулкана". Пепелта обаче причниява съществени неудобства в околните райони, като замърсява улиците, забавя трафика и уврежда реколтата. Влатите в Сицилия изчислиха през юли, че досега са били почистени 300 000 тона пепел.

В Катания, на два часа път с кола от вулкана, пенсионерката Таня Каницаро заяви пред АФП, че връх Етна е едновременно красив и досаден, като пепелта понякога вали "като дъжд".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини