От х:

Днес в x:

По-стари от най-старите вкаменелости на животни са открити в Канада

    Канадски геолог може да е открил най-ранните вкаменелости на животни на Земята, според доклад, публикуван в сряда в списание Nature.

    Преди около милиард години регион на северозападна Канада, в който сега се издигат стръмни планини, е бил праисторическа морска среда, където останките от древни морски гъби могат да бъдат запазени в минералните утайки, се казва в доклада.

    Геологът Елизабет Търнър е открила скалите в отдалечен район на северозападните територии, достъпен само с хеликоптер, където тя разкопава от 80-те години на миналия век. Тънките участъци от скала съдържат триизмерни структури, наподобяващи скелетите на съвременните морски гъби.

    "Вярвам, че това са древни морски гъби - само този тип организъм има този тип мрежа от органични нишки", казва Йоахим Райтнер, геобиолог и експерт по гъбите от германския университет в Гьотинген, който не е участвал в изследването.

    Датирането на съседни скални пластове показва, че пробите са на около 890 милиона години, което би ги направило с около 350 милиона години по-стари от най-старите безспорни фосили от гъба, открити до момента.

    "Най-зашеметяващото е датирането", каза Пако Карденас, експерт по гъбите от шведския университет в Упсала, който не участва в изследването. "Откриването на фосили от гъба от преди близо 900 милиона години значително ще подобри разбирането ни за ранната еволюция на животните."

    Находките отпреди периода камбрий, когато ранните животни започват да развиват твърди скелети, екзоскелети и черупки, са рядкост. Датирането отпреди 890 милиона години е важно, защото ако бъде потвърдено, показва, че първите животни са се развили, преди кислородът в атмосферата и океана да е достигнал нива, смятани от учените за необходими за по-сложни живи организми.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини