От х:

Днес в x:

Пълно объркване заради машинното гласуване сред изселниците ни в Турция

Пълно объркване заради машинното гласуване цари сред изселниците ни в Турция.Подобно на нашата страна и там се очаква отлив от вота,заради непознаване на технологията на машинното гласуване. В Турция на парламентарни и местни избори се гласува с бюлетини. Хората нямат опит в работа с машините. Изселническите организации,които агитират за „турската партия” в България-също ще изпитат затруднения.

На фона на тази ситуация ЦИК обяви, че в повечето секции в южната ни съседка ще се гласува с бюлетини. Информацията  беше съобщена официално по време на интервю в национална телевизия от говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева.  Според думите ѝ от 121 секции в Турция, само в 29 ще се гласува с 2 машини, а в 20 - с 1. В останалите 72 пункта вотът ще се упражнява на хартия. 

Нямаме обяснение,защо ЦИК взе такова решение.Ако е заради поддръжката на машините турската държава е готова да осигури техници. Това сподели за Кърджали бг вести главният координатор на изборите в Турция и лидер на изселническата организация „Бултюрк” Рафет Улутюрк. Той бе категоричен,че ако във всички секции има машини това ще облекчи гласуването.

Рафет Улутюрк подчерта, че има спад в интереса на нашите изселници за гласуване в южната ни съседка.Разочарованието от партиите в нашата страна е голямо.Това ще отблъсне много хора.

Не очаквам гласуване под строй в секциите с машинно гласуване, подчерта главният редактор на излизащия в Бурса вестник „Мисион” Мюмин Топчу. Той призна,че нашенци се съобразяват с препоръките на изселническите организации, когато отиват към урните. Агитират ги да гласуват за т.нар.турска партия.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини