От х:

Днес в x:

Интересни факти и любопитни презентации в РИМ-Хасково в Европейската нощта на музеите

    Благоприятните климатични условия на региона превръщат лозарството и винарството в Хасково в традиционен и силно развит поминък.

    В края на 19-ти и началото на 20-ти век няколко местни предприемачи превръщат винопроизводството в печеливша индустрия.

    Към 1914 година в Хасково вече работят 7 спиртни и оцетни фабрики и още толкова за производство на сода и лимонада. Това са само част от интересните факти, които посетителите в Регионалния исторически музей на Хасково научиха тази вечер.

    Час след полунощ приключи работата на историците в него, защото Хасково е част от Европейската нощ на музеите.

    Директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Младенов и част от екипа му също бяха сред гостите на РИМ-Хасково, но за да представят  своята пътуваща изложба „Пороците“, от която в Хасково гостува секцията „Алкохол и амбалаж“.

    В изложението и местните историци представиха любопитни данни и предмети, с които разполагат тук. Беше изнесена чашата на Людмила Живкова от скъп кристал, от която тя е отпила шампанско при откриването на съвременната сграда на музея в Хасково.

    Много любопитен нюанс в представената за Хасково информация за производството на алкохол е, че братя Арнаудови са сред първите местни производители с признание в Европа за работата си.

    Четиримата братя наследяват отворената в средата на 19 век кръчма от баща си в чаршията на града, но впоследствие развиват бизнеса, като изграждат лозови масиви и промишлено заведение за производството за вина, ракии и анасонлии. А най-големият от братята-Атанас Арнаудов бил избран начело на еснафското сдружение на винопроизводителите и питиепродавците в града. Арнаудови стават толкова добри в производството, че през 1909 г. на изложението в Лондон вината им били отличени със златен медал.  

    Кузма Павлитов е друг от мощните местни производители на алкохолни напитки. Освен вино, той произвеждал и търгувал с ликьор и коняк, а за тях е носител на златен медал от Пловдивския панаир и бронзов от изложението в Чикаго.

    Братята Гикови пък са първите промишлени местни производители на шампанско. Основател на „Българска фабрика Босфор“ още в края на 19-ти век е Атанас Гиков. Най-популярни братя Гикови станали с отлежалата си мастика, която била много търсена в Европа и им донесла 10 златни медала от различни световни изложения.

    Не по-малко популярна от фабриката на Гикови била винарската къща „Тодор Патков“. Той инсталирал модерна инсталация под къщата си, а суровината изкупувал от местните производители. През 1939 г. купува инсталация за точене на пиво и става дистрибутор за региона на Хасково на старозагорската пивоварна „Тракия“.

    Преди тази интересна изложба, в която бяха показани и етажерката на проф.д-р Асен Златаров и стола от дома на Аспарух Лешников, във фоайето на музея посетителите имаха възможност да чуят не по-малко интересни данни за мегалитите у нас в контекста на проучванията по света.

    Презентацията на главният уредник в отдел „Археология“ Станислав Илиев бе осветена на 120-годишната история на проучванията на каменните монументи.

    Интересна подробност тук е, че в региона на Хасково се намират близо 75 % от мегалитите на Балканския полуостров. В местността Бялата трева в близост до село Хлябово, например се намира най-големият долмен в България. Дори и след края на презентацията му най-любопитните от гостите продължиха дискусията, повдигната от археолога по-рано за това дали кеменоделците на долмени  са били и жредци, дали са получавали възнаграждения за това и дали не са обикаляли с уменията си от регион на регион.

    Плакатната презентация за мегалитите и изложбата „Алкохол и амбалаж“ могат да бъдат разгледани и в следващите седмици в РИМ-Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Последни новини