От х:

Днес в x:

Няма алтернатива на ЕС, не сме далече от решение с България, заяви Заев

Няма план Б, няма алтернатива на членството в Европейския съюз, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за МИА след срещата на НАТО в Брюксел вчера.

Той каза, че би искал да няма вето от страна на София на 22 юни и Съветът по общи въпроси на ЕС да постигне решение за официално започване на преговорите.

"Ако не бъде постигнато решение, надявам се, че поне ще можем да завършим дискусиите и да чакаме България да сформира политическо правителство", посочи той.

Заев заяви, че се полагат усилия за организиране на официално посещение в София до края на седмицата за разговори с високопоставени български представители по тази тема.

Коментирайки вчерашната среща на НАТО, премиерът на Република Северна Македония отбеляза, че това е първо участие на страната в среща на върха на НАТО като пълноправна членка на алианса и първа среща с участието на 30 страни членки.

Той заяви, че освен с българския президент Румен Радев се е срещнал и с почти всички лидери, участващи в срещата на НАТО, включително с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Борис Джонсън и други.

На въпрос дали е обсъдил с американския президент Джо Байдън българската блокада на процеса на интеграция в ЕС, Заев посочи: "Просто казах, че сме благодарни, че (американският държавен секретар Антъни) Блинкън се обади на президента Радев да обсъдят този въпрос. И това, което има значение за нас, е, че страната насърчава двете държави да вземат решение. Подкрепата на САЩ винаги има положителен ефект върху усилията за намиране на решение чрез дипломация".

"Това, че САЩ се ангажират, ми дава надежда, че правим всичко възможно за намиране на решение. Но трябва да имаме предвид, че България няма парламент, има временно правителство и е възможно да не бъде взето решение. Важно е да не се създават очаквания. Нашите граждани трябва да знаят, че нашата работа е да направим всичко по силите си", посочи Заев.

"България ще проведе избори на 11 юли, преди да състави политическо правителство, за да продължим преговорите в търсене на решения. Това може да стане през септември, октомври, декември...", добави той.

Премиерът на Република Северна Македония подчерта, че "няма план Б, няма алтернатива на ЕС". "Чух всички дебати за присъединяване към Европейската икономическа зона. Търгуваме като членка на ЕС, но нямаме фондове, на каквито имаме право, когато се отварят главите. Според новата методология (на преговорите) затварянето на всяка група глави означава достъп до фондове. (...) Ние нямаме това сега", отбеляза той.

"Процесът на присъединяване към ЕС е и процес на европеизация на Северна Македония, който изисква отваряне и затваряне на глави, засилване на производителността и правовата държава, подобряване на здравеопазването, образованието, европейски начин на живот. Нека внесем Европа в Северна Македония", посочи в заключение Заев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ай
    Ай пак
    0 0
    19:41, 17 юни 2021
    То и социализма нямаше алтернатива ама го няма вече. Да кажеш че педофилско - джендърско управление няма алтернатива трябва да си се сдухал

Още новини

Последни новини