От х:

Днес в x:

Байдън пристигна в Брюксел за срещите на върха на НАТО и ЕС-САЩ

Американският президент Джо Байдън пристигна в Брюксел - поредния етап от европейската му обиколка, предаде Франс прес.

В понеделник в белгийската столица той ще участва в срещата на върха на НАТО, а във вторник - в срещата на високо равнище ЕС-САЩ, преди в сряда в Женева да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Байдън пристигна в Брюксел от Великобритания, където участва в годишната среща на върха на Г-7 и бе приет от кралица Елизабет Втора.

Президентът на САЩ бе посрещнат на военното летище "Мелсбрук" от белгийския премиер Александър де Кро. След като двамата се ръкуваха и проведоха кратък разговор, Байдън се качи на една от бронираните лимузини на американското посолство в Брюксел, където ще отседне по време на визитата си в белгийската столица.

Очаква се срещата на върха на НАТО утре да бележи възстановяването на трансатлантическата връзка, след като отношенията между Съединените щати и европейските им съюзници се влошиха при предишния американски президент Доналд Тръмп. Работното заседание е планирано да продължи три часа - от 13 до 16 ч. (от 14 до 17 ч. българско време).

НАТО ще представи преди срещата редица амбициозни инициативи, за да бъде 30-членната организация гарант за сигурността до 2030 г. и след това, обяви Белият дом в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Съюзниците ще договорят осъвременена "Стратегическа концепция", която ще определи "подхода (на НАТО) към променящата се стратегическа среда, която включва агресивните политики и действия на Русия; предизвикателствата, поставяни от Китайската народна република пред нашата колективна сигурност, просперитет и ценности; и транснационални заплахи като тероризма, киберзаплахите и климатичните промени". Концепцията ще е готова, за да бъде приета на срещата на върха на Алианса догодина, каза Белият дом.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини