От х:

Днес в x:

Руската дума окончателно прие закона, който забранява на поддръжници на Навални да участват в избори

Депутатите в долната камара на руския парламент приеха на последно четене пакет от законопроекти, който предвижда забрана за участие в избори на лица, свързани с организации, определени от властите като "екстремистки". Това решение ще спре достъпа на политически личности, свързани с опозиционния лидер Алексей Навални до държавни постове в Русия.

Според приетия на 26 май законопроект лидерите и основателите на “екстремистки” организации няма да могат да участват в избори за период от 5 години. Други членове и служители на подобни организации ще бъдат подлагани на забрана за явяване на избори за период от 3 години.

Международната правозащитна организация “Амнести Интернешънъл” изрази критика спрямо законовия проект, когато той беше приет от депутатите на първо четене.

"Режимът на Владимир Путин цели да прочисти публичното пространство от критиците си. Основна мишена на тази нова атака над гражданските свободи е движението, водено от Алексей Навални", каза директорът на руската секция на “Амнести” Наталия Звиягина.

"След като несправедливо хвърли зад решетките най-големия си враг, сега Путин иска да смаже и всички онези дръзнали да подкрепят Навални”, добави тя.

За да бъде окончателно приет, пакетът от закони трябва да премине гласуване в горната камара на парламента и да бъде одобрен от президента Путин.

В края на април руската прокуратура спря дейността на Фонда за борба с корупцията, основан от Алексей Навални. Няколко дни по-късно съдът в Москва постанови, че членове на движение нямат право да пишат в интернет и медиите, нито да се кандидатират на избори.

Алексей Навални е най-известният критик на президента Путин. През август 2020 г. той беше отровен с Новичок на руска територия и транспортиран в Берлин, където беше излекуван. Съвместни разследвания на Белингкат, Шпигел и Инсайдер установиха, че отравянето е извършено от служители на руските тайни служби.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини