От х:

Днес в x:

"Ужасен скелет съм". Навални каза пред съда, че "царят" Путин е гол

Kритикът на Кремъл Алексей Навални се включи с видеовръзка в съдебната зала днес и шокира с външния си вид присъстващите и световните медии.

Физически изтощен на вид и с обръсната глава, Навални участва в съдебно заседание по апелативната жалба срещу наложена му от съда глоба за оклеветяване на ветеран от Втората световна война.

На него той чу, че срещу него ще има ново обвинение - за създаване на неправителствена организация, която накърнява правата на руските граждани. Междувременно всички негови организации може да бъдат обявени за екстремистки от съда, а следващото изслушване е на 17 май.

Малко преди това мрежата от регионалните щабове на Навални бе разформирована, макар че някои ще продължат да работят. По-рано през седмицата московски съд забрани на основания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), както и на мрежата от регионални щабове да публикуват информация в интернет. По искане на прокурорите ФБК няма достъп до банковите си сметки, няма право да организира протести, както и да публикува статии в медиите, докато съдът вземе решение.

Ако мрежата на Навални бъде обявена за екстремистка организация, властите ще имат по закон право да осъждат на затвор активистите и да замразяват банковите ѝ сметки. Днес се очаква руски съд да се произнесе по обжалването на Навални на наложена му глоба за клевета.

"Вчера ме заведоха на баня, за да изглеждам днес добре. Погледнах се - ужасен скелет съм. В ужасна форма съм, като седмокласник", каза Навални и добави, че вече тежи 72 кг вместо 94, колкото бе преди гладната стачка, започната с искане да му бъдат оказани медицински грижи миналия месец. "Ако си сваля дрехите, изглеждам още по-зле. Вчера изядох четири лъжици каша, днес - също. Утре - шест лъжици каша. Чакам да изям 10 за ден. Ще бъде събитие."

"Царят е гол"

Състоянието на Навални не го подтикна да спести критиките си към президента Владимир Путин, когото лично обвинява, че е поръчал отравянето му. За целта той използва познатия от приказката на Андерсен ("Новите дрехи на царя") израз "Царят е гол".

Навални предупреди, че ако Путин продължи да управлява, за руснаците това ще е едно откраднато десетилетие, което ще се добави към едно вече изгубено десетилетие.

"Голият цар иска да управлява докрай. Той се е вкопчил във властта. Искам да кажа на скъпия съд, че вашият крал е гол. И не само едно малко момче крещи: Той е гол. Двадесет години на бездарно управление доведоха до този резултат. Има една корона, която се смъква. Има тонове лъжи по телевизията. И има, разбира се, огромно лично богатство".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ай
    айде сега
    11 0
    18:16, 29 апр 2021
    покажете и състоянието на Асанж.
  • 2
    Iy
    IYI
    0 -6
    23:31, 29 апр 2021
    "Своите" са взели вече цар Путкин на мушка. Виж коментара
  • 3
    Се
    сезона на морето отече
    6 0
    14:40, 30 апр 2021
    Нужно е дебилите да погладуват за да се посвестят.
  • 4
    За 30 години му затвориха заводите. Разпродадоха земята му. Сега ще воюва със спасителите си от робството и от хитлер. Прост е нашият народ. Само чрез мъки и глад ще проумее някои неща.
Последни новини