От х:

Днес в x:

Учените бият тревога за безпрецедентно натрупване на живак в падините на Тихия океан

Изображение 1 от 2

    Новоизлязла научна статия в сп. Nature Publishing Journal Reports разкрива безпрецедентно количество силно токсичен живак, отложен в най-дълбоките падини на Тихия океан.

    Проучването включва учени от Дания, Канада, Германия и Япония. То отчита първите по рода си директни измервания на отлаганията на живак в една от логистично най-предизвикателните среди на Земята и най-дълбоката - на осем до 10 километра под моркото ниво.

    Водещият автор професор Хамед Саней, директор на лабораторията за литосферен органичен въглерод (LOC) към Департамента по геология на университета в Орхус, заяви, че количеството живак, открито в тази област, надвишава всяка стойност, регистрирана някога в дълбинни морски седименти, и е дори по-високо от много райони, директно замърсени с промишлени изпускания.

    "Лошата новина е, че тези високи нива на живак може да са представителни за колективното увеличение на антропогенните емисии на Hg в нашите океани", каза той. "Но добрата новина е, че океанските падини действат като постоянно сметище и затова можем да очакваме живакът, който се озове там, да бъде погребан в продължение на много милиони години. Тектониката на плочите ще пренесе тези утайки дълбоко в горната мантия на Земята."

    "Но дори живакът да бъде отстранен от биосферата, остава доста тревожно колко живак попада в океанските падини. Това може да е индикатор за цялостното здраве на нашите океани."

    Съавторът д-р Питър Аутридж, учен изследовател от Natural Resources Канада и водещ автор на Глобалната оценка на живака на ООН, каза: "Резултатите от това изследване помагат да се преодолее ключов пропуск в знанията в живачния цикъл, т.е. истинската скорост на отстраняване на живака от глобалната среда в дълбоки океански утайки". Той допълва, че утайките в океанските падини са "горещи точки", които акумулират живак със скорост в пъти по-висока, отколкото се смяташе досега.

    Scientific Reports (2021). DOI: 10.1038/s41598-021-90459-1

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини