От х:

Днес в x:

17 °C

Карантинираните зрелостници присъствено на матурите

Остават броени дни до полагането на държавните зрелостни изпити от 12-класниците. И те за втора поред година ще са в условията на пандемия.

В Хасковска област за първата задължителна матура по български език и литература, на 19-ти май, са заявили явяване 1440 зрелостници. Те ще бъдат разпределени в 148 зали в 22 училища в региона. 414 са квесторите, които ще следят за спазването на правилата при решаването на изпитните въпроси.

На втория ДЗИ на 20-ти май ще се явят 984-ма ученици по избираем предмет. Като най-много са заявилите желание да положат финален изпит по английски език в областта.

Останалите 452-ма зрелостници, които са от професионалните гимназии, са подали желание да държат изпит за придобиване на професионална квалификация.

Всички училища в региона са готови за провеждането на матурите във все още пандемичната ситуация. Имат осигурени дезинфекционни материали, изпитните зали и общите части на училищата за матурите ще бъдат също минати с препарати. Учениците трябва да се явят с маски или с шлемове на изпита, обясни шефката на Регионалното управление на образованието Христина Боева.

Сред разпоредените противоепидемични мерки е измерването на температурата на всеки гимназист при влизането му в сградата на училището, където ще положи изпит.

Относно зрелостниците, които към дата на изпита са под карантина, като контактни на болни от коронавирус, е взето решение те да се явят присъствено на матурите. За полагането на изпитите за тях не е задължително представянето на отрицателен PCR тест. Ще влязат в училището, където са разпределени след влизането на всички останали ученици, и ще пишат в отделна стая. Във всички училища има обособено помещение за зрелостниците под карантина.

За тяхното присъствие на матурите ще бъдат предварително служебно предупредени полицията и здравните власти.

Учениците, които са позитивни, доказани със заразата с тест към дата на полагането на изпита, ще се явят на матурите в сесията в края на август.

Към 17-ти май в Хасковска област няма карантинирани, като контактни с болен от Ковид 19, няма и болни ученици.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пу
  Пукнете долни герберуги
  4 0
  20:54, 17 май 2021
  За всяка герберуга рано или късно ще дойде Коледа
  • Да
   Да
   2 0
   21:06, 17 май 2021
   Коледа:)
 • 2
  Ня
  Някоя
  0 0
  08:22, 18 май 2021
  Ама Марийко, какво правиш там ма жена? Отивай си на твоето място, нали се сещаш къде! Виждаш ми се малко отслабнала, да не си на диета?

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини