От х:

Днес в x:

Музеят в Смолян посреща Международния ден на музеите с нова изложба

Фотодокументалната изложба "Крепости в Средните Родопи и животът в тях" представя резултатите от археологическите проучвания на крепостните съоръжения в района на Средните Родопи. Общият брой на регистрираните крепости към момента е 25, датиращи от края на V хил. пр. Хр. (краят на каменно-медната епоха) до Средновековието (XIV век), като частично или изцяло проучени са 13 от тях.

Голяма част от крепостите в Средните Родопи са използвани и поддържани в продължение на столетия, други са преизграждани наново. Общото при всички е изключително доброто им местоположение, предлагащо защита на жителите на близките населени места при възникване на опасност или улесняващо контрола на движението по главните Трансродопски пътища.

Автори на изложбата са археолозите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян Дамян Дамянов, Маргарита Люнчева и д-р Николай Бояджиев.

Откриването на изложбата ще се състои на 18 май – вторник, от 17.30 часа в изложбената зала на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, като част от празничната музейна програма за отбелязване на Международния ден на музеите`2021.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини