От х:

Днес в x:

Населението на Китай вече е над 1,41 млрд. души

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,38 процента, достигайки миналата година 1,411 милиона души, съобщи днес Националната статистическа служба, цитирана от световните агенции.

Данните от провежданото веднъж на едно десетилетие преброяване бяха очаквани още в началото на миналия месец. Публикуването им обаче бе отложено и това предизвика слухове, че те са смущаващи за комунистическия режим, отбелязва Франс прес.

В края на април китайските власти отрекоха появилите се информации, че се готвят да обявят първото намаляване на населението на най-многолюдната държава в света след големия глад в края на 50-те години на миналия век.

Данните все пак показват, че демографският растеж на Китай се е забавил до най-ниското си равнище, откакто през 50-те години на 20-и век започва да се води официална статистика. Това ще засили натиска върху Пекин да излезе с инициативи за насърчаване на двойките да имат повече деца с цел да бъде избегната необратима тенденция на намаляване на населението, отбелязва Ройтерс.
В Китай мъжете са с около 35 милиона повече от жените - съответно 723 срещу 688 милиона, посочва ТАСС.

Близо 64 процента от населението на Китай през 2020 г. е живеело в градовете - с над 14 процента повече отколкото при предишното преброяване през 2010 г.

По възрастови категории, повече от 63 процента са в активна възраст (от 15 до 59 години), близо 19 процента са над 60 години, а почти 18 процента са под 14 години.

През 1979 г. китайските власти въвеждат политика на едно дете на семейство с някои изключения, за да ограничат растежа на огромното население на страната. Впоследствие обаче те започват да се притесняват, че броят на хората в трудоспособна възраст намалява прекалено бързо, възпрепятствайки усилията за създаване на просперираща икономика. През 2015 г. Пекин официално отмени политиката на едно дете, но много двойки така или иначе не искат да имат повече заради скъпия живот, тесните жилища и дискриминацията, с която много майки се сблъскват на работното си място, отбелязва Асошиейтед прес.

Демографи предупредиха, че Китай е изправен пред японски или южнокорейски модел, с намаляване на населението и много висок дял на възрастните хора.

Експерти прогнозират спад на населението още тази или през следващата година, отбелязва ДПА.

Според разчетите на китайските власти броят на жителите на страната трябва да достигне своя пик през 2027 г., когато Индия ще измести Китай като най-многолюдната държава в света. Очаква се след това китайското население да започне да намалява, спадайки до 1,32 милиарда души през 2050 г., посочва Франс прес.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини