От х:

Днес в x:

21 °C

Честваме Деня на Европа

Днес гражданите на Европейския съюз отбелязват Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент. Той се отбелязва всяка година на 9 май - датата, на която през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман - външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург отварят врати за обществеността. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят организират множество прояви за всички възрасти.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и у нас. Тази вечер сградата на НДК в столицата ще засвети в цветовете на европейския флаг.

Предстоят и множество събития под егидата на Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент.

В рамките на играта "Евродедективи", организирана от Бюрото на Европейския парламент у нас, ще бъдат представени любопитни факти за ЕС. Това ще стане по време на разходка из познати места и сгради в центъра на София. Играта ще се провежда до 30 октомври на открито в столицата.

Любителите на киното ще могат да гледат филмите-финалисти за наградата "Лукс", европейската филмова награда на публиката.

На 12 май, в десетото юбилейно издание на нощта на литературата, ще се включат културни институти и посолства на държавите от ЕС. Популярни българи ще четат интересни откъси от европейски автори.

Коментари в сайта (23)

 • 1
  Ан
  ******** ********
  9 -5
  11:43, 9 май 2021
  по всякакъв начин се стремят деня на победата да се забрави. да омаловажат празника на братска Русия. Ако не беше Русия аналните щяха да изпушат през ковините на бухенвалд.
  • Ми
   минувач
   3 -2
   18:52, 9 май 2021
   Само отбелязвам. Вместо на руските граждани . Дебилът наречен българин трябваше да сложи визи на Генерал Гурко. И да продължи да праска чело в земята.
 • 2
  3,
  3,14
  5 -5
  11:55, 9 май 2021
  Днес отбелязваме 76 години от победата над хитлеристка Германия по време на Втората световна война!Измисленият ден на Европа,да си го празнуват англичаните,които с бомбандировките си,искаха да направят София на "картофена нива" и 28 000 мирни български граждани бяха убити.Това е ИСТИНАТА за 9май,млади хора!Дугото е пропаганда и угодничество!Честит празник на малкото останалите истински българи!!!!!
 • 3
  Ка
  как се лекува русофобия
  7 -8
  12:45, 9 май 2021
  Вземате паве и почвате да млатите русофоба в кратуната докато протече кръв. После продължавате минимум още 20 -30 минути. Ако оживее -значи е излекуван. Ако умре - значи болестта е надделяла. За всеки случай си вземете две павета. Твърдоглави са и често паветата стават зян.
  • Ба
   бат Танас
   5 -2
   12:50, 9 май 2021
   Така ни управлявахте до сега и сега пак искате по същия начин да продължавате! Докато сте живи все ще е така
  • Пр
   прав си тука
   4 -6
   12:59, 9 май 2021
   По друг начин с отрепки не става
  • Къ
   към №3
   2 -3
   14:08, 9 май 2021
   Затова след 9 септ.44г.,комунистите са избивали изроди като тебе без съд и присъда!
 • 4
  2,
  2,24
  3 -1
  15:45, 9 май 2021
  Победителите днес честват Деня на победата,а победените-деня на Европа!Разни хора - разни идеали!!!
  • 🇧🇬
   🇧🇬 🇩🇪
   2 -6
   15:59, 9 май 2021
   "Победените" живеят като бели хора, "победителите"... Виж коментара
  • То
   тоя със знаменцата
   4 -4
   18:56, 9 май 2021
   си мисли ,че със Хитлер щеше да има охолен живот. а не подозира дебила ,че още баба му щеше да изпуши през некой комин.
 • 5
  Ко
  когато едно общество
  4 -1
  18:49, 9 май 2021
  не може да разбере кое е истина и кое е лъжа. кое е правда и кое неправда. това общество е обречено. това е българина. отново слуга. и доволен ,че е слуга. на такова общество не може да се помогне. само спасението от резаците още не си е заслужило нашето общество. жалко. малък ,но изклйчително прост народ е българския.
 • 6
  Fa
  FARAON
  0 0
  23:18, 9 май 2021
  Ванга ви каза, как ще завърши вашия свят. И да криете и да не криете, не можете да го промените :)
 • 7
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  0 0
  23:21, 9 май 2021
  (б)оклуците и колхозната свиня знаят още от ванга, за края ви :) но мислят, че като го крият, някак си, ще ви се размине :)
 • 8
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  0 0
  23:23, 9 май 2021
  Ванга ги предупреди, че идвам и ще ви ликвидирам :) те затова и ме дебнеха още от началото :)
 • 9
  Ка
  Какъв
  0 0
  23:29, 9 май 2021
  е този измислен ден на Европа.Ако не беше победата на СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ,нямаше да има и Европа,а само хитлеристка Германия.
 • 10
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  0 0
  23:58, 9 май 2021
  Май муни, а вие сещате ли се, защо точно на вангелия гущерова, се падна удоволствието да слуша за мъките и болките ви, цял живот :)
 • 11
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:03, 10 май 2021
  Някой е помогнал на гущерите да победят бога. Що сега не ме победят? :)
 • 12
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:04, 10 май 2021
  Сега, аз, ще изпия кръвта на говорещите гущери :) и ще им изтръгна и изям дроба :)
 • 13
  Fa
  FARAON
  0 0
  00:09, 10 май 2021
  Нали знаете, кои произлизат от рептилите? :)
 • 14
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:24, 10 май 2021
  Рептилите отрезали главата на бога и решили, че са върховен хищник :) аз пък мисля, че са превъзходна кървавица :)
 • 15
  He
  HERR MANNELIG
  0 0
  00:40, 10 май 2021
  Пръстена, който оставих на иконата на света петка на рупите, не беше да се сгодяваме. Върнах и го :)
 • 16
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:44, 10 май 2021
  Нали видяхте днес, че си оправих и сложих старата, чисто метална капла на колелото и махнах тази с черното? :) няма черно по мен. Само чист, лъскав метал :) дори оста на главината смених и сложих металик :)
 • 17
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:46, 10 май 2021
  Както ви казах, нямам нито един клонинг в този свят и нямам вина за създаването на тази зверилница.

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини