От х:

Днес в x:

Депутатите обсъждат субсидия от един лев за действителен глас, получен от партия или коалиция

Депутатите обсъждат субсидия от един лев за действителен глас, получен от партия или коалиция. Това е залегнало в законопроект за изменение на Закона за политическите партии, внесен от Ива Митева /"Има такъв народ"/, който парламентът дебатира на първо четене.

С него се предлага размерът на държавната субсидия за един действителен глас, получен от съответната партия или коалиция, да бъде един лев. Мотивите са, че такъв е бил вотът на хората на проведения референдум през 2016 г. В момента субсидията за действителен глас е осем лева.

С приемане на предложеното изменение ще се намалят съществено бюджетните разходи и ще се създаде правна възможност за извършването на задълбочен анализ, който да послужи за формирането на нов модел за финансиране на политическите партии и коалиции, пишат вносителите на промяната. Цели се и изработването на критерии при определянето на размера на държавната субсидия, които да отговорят на международните стандарти и да осигурят равнопоставеност на партиите и коалициите.

Според сметките над 21 милиона лева на година ще бъдат спестени на данъкоплатците, ако предложението бъде подкрепено.

Росица Кирова /ГЕРБ-СДС/ коментира, че първо трябва да бъде осигурена прозрачност при финансирането, преди да бъде взето решение за размера на субсидията. По принцип ГЕРБ подкрепя предложението на "Има такъв народ" за един лев. Колко от политическите субекти в НС са върнали надвзетите пари, когато размерът на субсидията беше намален, попита още Кирова. В същото време Румен Христов обяви, че СДС няма да подкрепи намаляването на парите на един лев за действителен глас. Всеки може да остане без подкрепа от държавата, обясни той.

За БСП този законодателен подход е във вреда на политическия плурализъм, коментира Явор Божанков. Той обърна внимание и че няма становища по законопроекта. Ние държим на принципа на разходоориентираност, уточни депутатът. По думите му, субсидията не може да лежи някъде по сметки и да носи лихви. В същото време тя трябва да гарантира прозрачност на финансирането на партиите.

Халил Летифов от ДПС посочи, че въпросът е как точно да се финансират партиите, колко от необходимите средства да поеме държавата. Колегата му Йордан Цонев припомни позицията на Движението политическите партии да бъдат финансирани с публични средства. По думите му, обаче, субсидия от един лев е мимикрия и не покрива никакви необходими разходи. Трябва да има дебат, трябва и дебат дали само такъв да е моделът на финансиране на партиите, смята Цонев.

В решение на Конституционния съд категорично се казва, че трябва да има публично финансиране на политическите субекти, но размерът е изцяло в компетентността на парламента, обясни председателят на НС Ива Митева. На референдума хората казаха колко биха дали за издържане на партиите, всичко друго е въпрос на алчност, допълни колегата й Тошко Йорданов. Той разкри, че членският внос в "Има такъв народ" е десет лева на месец.

Публичното финансиране е конституционен стандарт при финансирането на партиите, коментира Атанас Славов от "Демократична България". Дебатът не е дали субсидията да е лев или повече, а как да отвоюваме партиите от ръцете на олигархията, подчерта той.

Мая Манолова съобщи, че ПГ "Изправи се!Мутри вън!" подкрепя предложението на "Има такъв народ", защото 2,5 милиона българи са дали гласа си за един лев на референдума през 2016 г. Ще бъдат спестени около 84 млн. лв за четири години, които са достатъчни за осигуряване на личен асистент на нуждаещите се, обясни тя.

Най-голямата партия ще получи на година субсидия над шест млн. лв., над четири млн.лв. ще са за втората политическа сила, ако останат осем лева на глас, изтъкна Манолова, цитирайки анализа на вносителите на законопроекта. От групата са и за намаляване на депутатските заплати.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини