От х:

Днес в x:

21 °C

Недоволстват от предложение за продажба на 1000 дка гора край Царева поляна

  Жители на стамболовското село Царева поляна недоволстват от предвидената продажба на около 1000 дка гора край селото.

  Предложение за това е било отправено от кмета на общината Аднан Йълдъз. Той обясни, че са били набелязани за продажба общо около 2000 дка гори от общо 120 000 дка в община Стамболово. Набелязаните са не само край Царева поляна, но и край селата Долно Ботево, Лясковец, Воденци. Някои от набелязаните територии обаче отпаднали, например заради наличието на параклис, както и на чешма. Далече са от самите населени места.

  Кметът Йълдъз възнамерява да се продадат около 500 дка гора. Изготвена е и пазарна оценка от независим оценител, възлизаща на 1000 лева на декар. Целта на предвидената продажба е с една част от парите да бъдат покрити стари дългове от преди десетина години за извършени строително-монтажни работи. Другата част от сумата – минимум 30%, трябва да остане за ремонти в селото.

  Чрез продажбата на гори се цели да се стабилизира финансовото състояние на община Стамболово, която беше сред общините в най-лошо финансово състояние, каза още кметът Аднан Йълдъз. Той изтъкна, че в края на 2019 година, когато поел общината, е заварил дългове в размер на 3 млн. лв. Сега борчовете намалели до 1 млн. лв.

  Именно заради това е било внесено предложение в Общинския съвет на Стамболово за разрешаване продажбата на гора край село Царева поляна. Кметът смята, че общината може да се стабилизира финансово единствено чрез продажбата на имоти.

  Докладна записката е била гласувана на предходното заседание в края на март, каза председателят на ОбС Ербил Халим. По думите му, заради процедурно нарушение, се е наложило предложението да бъде прегласувано днес. На предходното заседание на ОбС на 31.03.2021 година са гласували „за“ 9 от съветниците, а останалите 6 „въздържали се“. Един от местните парламентаристи обаче заявил подкрепящата си позиция по телефона и гласът му е бил зачетен, а това е нарушение на ЗМСМА. Именно неговият глас е бил решаващ за приемане на докладната. Процедура за задочно гласуване е допустима в условията на коронавируса, но такава не е била приета в правилника на местния парламент, обясни Ербил Халим. Така се стигна до прегласуване на решението за продажба на гората край Царева поляна. То беше отхвърлено с 13 гласа „за“ и 3 „въздържал се“, а един общински съветник отсъстваше.

  Кметът на общината Аднан Йълдъз обаче възнамерява отново да внесе искането за гласуване в ОбС. Той обаче не очаква интерес от бъдещи инвеститори, тъй като цената е твърде висока. По негови думи, инвеститорът ще може частично да сече гора, а това за две десетилетия може би ще му донесе приход от около 200 лева на декар.

  Жители на Царева поляна, както и кметът Росен Апостолов категорично се противопоставят срещу продажбата на гора. Според управника, който е ловец, и към настоящия момент гората е разредена. Според него бъдещата продажба на гора съвсем ще ограничи територията за ловуване. Жители на селото са категорични, че не е редно общината да погасява дългове с продажбата на имоти, особено с търгуване на гората.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   De
   de
   26 -1
   17:40, 29 апр 2021
   Дайте я под наем дори за 50 години да е. За следващите поколения какво ще остане?
  • 2
   Са
   САТЪР ЗА ДЕБЕЛИЯ ДОМУЗ
   36 -2
   18:18, 29 апр 2021
   Няма разлика между Мутри и Бейове
  • 3
   За
   Запознат
   32 -1
   18:23, 29 апр 2021
   Отваряйте си очите. Никой не купува току така гора с ограничение за сеч. Стане ли частна няма да може да се стъпне в нея. После я ловно стопанство, я кариера за камък или нещо друго....
   • Ре
    ре
    23 0
    21:04, 29 апр 2021
    я пожар... дървесина... фотоволтаична централа.
  • 4
   Ya
   Yaraaa....k
   10 -7
   18:36, 29 апр 2021
   Ловците да се сдружът и да си го купят.
   Става ли?.... Сутрин рано.
  • 5
   ТЪПИЯ Фес е Тъп да го измисли сам ....... Сигурно го е измислил лично Дръндарския Египтяни , почетния председател на Ду–Пи-Се за молитва Ахмед Джолан
  • 6
   То
   Тодор крадеца
   14 -11
   18:54, 29 апр 2021
   Давай братче продавай сега ти се падна вземай парата и другите да лапат мухите от зависи ще се пукнат че не могат да краднат и те българите освен да крадем и лъжем незнаен и вас ви научихме на този занаят а нали в една държава живеем а защо българин като краде не го обиждате
  • 7
   Га
   Ганка
   22 -4
   18:57, 29 апр 2021
   Дай на нашите българи по едно парче от баницата и виж как гласуват за продаване на земята не земята а даже и себе си ще продадат това сме ние българите продажен народ
  • 8
   Па
   Папура
   22 0
   19:06, 29 апр 2021
   Според мен пак е някаква далавера защо пък точно горите ,има много други начини да си платят борчовете.
  • 9
   Ту
   Турчоляка
   26 -1
   19:39, 29 апр 2021
   Айде пак гората пак ще секат живи дървета.
   Как тоя ще продава нашата гора тя е наша и ние ако не сме съгласни не може никой да я продаде. Да се направи петиция да се събират подписи и тва е не може никой друг освен нас да реши съдбата на горите в България!!!
  • 10
   На
   Наблюдател
   19 -1
   21:25, 29 апр 2021
   Аднанчо,кмете отиди целуни ръка на кмета ви за периода 1991-2009 година Гюнер Сербест. Тези хиляди декара гори са негово дело. Ние в Маджаровска община нямаме общински гори и не само ние. Съседни на нас общини е същата история и ако имат,имат малко декари. Това е управник ,хвала.
  • 11
   Яс
   ясно е
   15 0
   21:53, 29 апр 2021
   Ще си я продадат гората !! Някое хлапе ,като продаде 5 грама трева, по 5 хил. гледания и по 100 комента отдолу. А като се сече и продава ,Българска гора, едно голямо нищо и мълчане. Пет-десет несмислени коментарчета ,и това е. Жалко
  • 12
   Сл
   след нас и потоп
   21 -1
   22:58, 29 апр 2021
   финландия е най богатата държава на дървен материал..но купува от русия..що ли си пазят горите тези хора...
  • 13
   Sh
   Sha
   17 0
   23:51, 29 апр 2021
   Вотът на съветниците е подменен. Те са гласували против а председателя е променил протокола. Кмета е звънял на съветниците да ги заплаши и така са подменили вота за това и от страх са отменили решението днеска!!!!!!!!
   • 12
    1234
    10 0
    17:39, 30 апр 2021
    Къде е прокуратурата в Хасково? Щом има подмяна,значи далавера! Чакаме проверка от Окръжния прокурор.
  • 14
   Се
   Село
   7 -1
   08:33, 30 апр 2021
   Да продадат всичко, то в това село не останаха хубави хора, само ц***** и друга сган, утайки и копой.
  • 15
   Пъ
   пътник
   11 0
   09:28, 30 апр 2021
   Кмета няма вина - той изпълнява нарежданията на хората които са го назначили на този пост. Ако не слуша ще го сменят с послушен. След време и те самите ще се продават само шефовете да са добре!
   • Щ
    щ
    6 -1
    12:31, 30 апр 2021
    Атаман
  • 16
   Тр
   Трендафилчо
   13 0
   16:59, 30 апр 2021
   Трябва да се спре тази далавера, ограбиха държавата сега дойде ред да грабят природата ни. Ако няма гора няма чисти реки и въздух.
  • 17
   На
   Наско
   2 0
   08:03, 1 май 2021
   За 30 г. ДПС-то, която дъпди винаги горското и дървообраващите предприятия, изсече и изнесе българската гора!! Около Батак има табела "Пази гората на България", отдолу има празно място. Като минавам другия път ще залепя "от ДПС"!

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  13 май 2021
  Последни новини