От х:

Днес в x:

"Накрая да те набият на входа." Къде са личните лекари във ваксинацията срещу COVID-19

Десетки лични лекари с хладилни чанти се редят на опашка с часове пред столичната здравна инспекция. Чакат за ваксини срещу COVID-19, които да сложат на пациентите си. В един момент млад мъж, който също носи хладилни чанти, минава покрай тях и се опитва да влезе, без да изчака реда си на опашката. Стига се до скандал и физически сблъсък между охраната и лекари, които отказват да пуснат мъжа да мине, без да си е изчакал реда.

Това се вижда на клипове, заснети от общопрактикуващи лекари и качени на сайта на съсловната им организация във вторник. Случката е от понеделник следобед, когато софийските лични лекари получиха ваксини в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). За пореден път медиците чакаха с часове, въпреки обещанията на институциите, че ще създадат организация, за да не се случва това. Този път се стигна и до физически сблъсък.

Столичната здравна инспекция обвини лекарите за случилото се.

„Практиката показва, че когато възникне напрежение, обикновено то е провокирано от определена група общопрактикуващи лекари“, написа институцията в позиция и допълни, че до конфликта се е стигнало „поради липса на организация от страна на личните лекари“.

Представители на съсловните организации на личните лекари казват, че този случай е олицетворение на отношението към тях в рамките на имунизационната кампания, a и по принцип.

„Коя е тази страна в света, където лекарите, които искат да получат ваксини и да ваксинират пациентите си, са третирани по този начин - обиждани и бити? Затова сме на последно място по ваксинации, затова оставаме без лекари и никой не иска да работи като лекар тук“, коментира д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Личните лекари и ваксините

Личните лекари започнаха да ваксинират срещу COVID-19 желаещите си пациенти през февруари, когато за пръв път им бяха раздадени ваксини. Още преди това ръководствата на съсловните им организации предупреждаваха, че личните лекари са оставени в неведение и без инструкции за списъците, които трябва да подготвят, и за организацията на процеса.

„От самото начало на ваксинационната кампания имаше проблем в отношението към общопрактикуващите лекари“, коментира пред Свободна Европа д-р Георги Миндов. „Попитахме в какъв формат да правим списъци. Написахме писмо, с което молим да ни дадат формат, за да им предадем нужната информация. Това и до ден-днешен не се е случило в София. Списъците, които направихме, са за нас си, ние да си знаем пациентите.“

На личните лекари в началото бяха дадени по два флакона от ваксината на AstraZeneca, независимо колко желаещи имат в списъците си. На същия принцип бяха раздадени и първите флакони от ваксините на Pfizer и Moderna. „Има колеги в София с по до 400 чакащи пациенти. За да вземат нещо за тях, чакат с часове“, допълни д-р Миндов.

Преди скандала в понеделник личните лекари отново чакат в продължение на часове пред сградата на СРЗИ. За тях е определен коридор за получаване на ваксини между 13 и 16 часа. Преди това флакони са дадени на представителите на ваксинационните центрове в болниците, казаха представители на инспекцията.

Повод за сблъсъка става опита на представител на Военномедицинска академия (ВМА) да влезе в сградата на СРЗИ в понеделник следобед и да вземе ваксини, без да изчака на опашката. Лекари се опиват да му препречат пътя. Намесва се охраната и се стига до физически сблъсък.

„Заради вас стана не скандал, а бой“, чува се глас зад кадър в един от записите на случилото се пред входа на сградата на здравната инспекция. При случая е ранена лекарка, която пред бТВ каза, че обмисля да заведе дело заради грубото отношение на охранителите. От здравната инспекция посочват, че е пострадала охранителка.

И общопрактикуващите лекари, и здравната инспекция отдават проблема на липса на организация, но дават различни отговори на въпроса кой трябва да я направи.

Защо се стигна дотук

СРЗИ посочи в позицията си, че има правомощия само да информира лекарите, че има ваксини и да ги предупреди кога ще ги раздава. Това се случва с имейл, изпратен предходния ден. По думите на д-р Миндов, не всички негови колеги са получили съобщението и затова някои от тях са подранили. СРЗИ посочва именно това като причина за опашките от чакащи лекари.

На кого е проблем това, че те идват накуп? Ние сме им казали кога трябва да дойдат.
Д-р Ирина Гайтаневска, СРЗИ
„На кого е проблем това, че те идват накуп? Ние сме им казали кога трябва да дойдат. Нормално е ако дойдат три или четири часа по-рано, да се събере опашка“, каза пред Нова телевизия д-р Ирина Гайтаневска, началник на отдел „Епидемиология и контрол на заразните болести” в инспекцията.

По думите ѝ СРЗИ не може да направи график, при който всеки лекар да получава ваксините си в определен час. „Всички работят по различен график. Ние не определяме тяхното работно време и нямаме право да ги организираме“, каза тя. Същият аргумент се посочва и в позицията на институцията.

„Директорът на СРЗИ д-р Пенчев многократно разговаря със съсловната организация и столичната ѝ структура за създаването на организация и предлагаше пълно съдействие, но за съжаление до този момент такава няма“, пише още в становището.

По думите на д-р Георги Миндов предложението на властите към общопрактикуващите лекари е било те да намерят специализирана куриерска фирма, на която да плащат, за да им доставя ваксините в кабинетите им.

„Това ли е нашата работа – ние лекари ли сме, или куриерска фирма“, каза той и допълни, че здравните власти и в момента използват услугите на такива фирми за доставки на други ваксини. „Фирми има, финансиране има, всичко има. Няма желание от тяхна страна.“

Свободна Европа се свърза със СРЗИ, но от там посочиха, че всичко, което имат да кажат, е написано в позицията. Попитахме и Министерството на здравеопазването какви мерки е предприело, за да улесни достигането на ваксините до личните лекари, и потърсило ли е транспорт.

От там отговориха, че се разработва модул към електронната система за ваксинация, който да им позволи да заявяват необходимите им количества ваксини, и допълниха, че в институцията не са постъпвали сигнали за напрежение сред общопрактикуващи лекари при получаването на дози от ваксините срещу COVID-19.

Според д-р Миндов случаят от понеделник е илюстрация на отношението към личните лекари. Той каза, че сдружението ще подкрепи пострадалата лекарка да си потърси правата по съдебен ред.

„Така се държат с нас от години. И сега го показаха. Добре, че се видя. Накрая обвиняват нас за тази ситуация и за това, че не сме създали организация“, каза той.

„Навремето като пуснеха в магазина цветен телевизор, една седмица преди това се правеше списък и проверки пред вратата и ако не си там, си губиш реда. До това ли да се върнем? Да седне един от нас със писък пред вратата и да пуска той? Това ли искат да направят – да ни накарат да спим пред РЗИ?“

Д-р Миндов смята, че всичко това ще доведе дотам, че личните лекари да се откажат да участват във ваксинационната кампания.

„Искат ние да бъдем притиснати в ъгъла, изцедени максимално и да се откажем“, каза той. „Това преминава всякакви граници - три часа да чакаш, без тоалетна, без вода и накрая да те набият на входа.“

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта

Последни новини