От х:

Днес в x:

Чехия: Има само една версия - руски агенти. Във Върбетице не са били съхранявани забранени оръжия

Чешкото министерство на отбраната обяви, че в складовете във Върбетице, където през 2014 г. станаха експлозии, в които според властите са замесени руските спецслужби, не са били съхранявани забранени от международни споразумения видове оръжия, предаде ТАСС.

"Появяват се спекулации, че във Върбетице е било складирано забранено оръжие. Това не е вярно - потвърди го и съдът. Чехия изпълнява международните споразумения", пише в изявление, публикувано снощи на страницата на чешкото министерство на отбраната в Туитър.

По-рано днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че страната й чака обяснения от Чехия, България и Украйна във връзка с медийните съобщения, че в складовете във Върбетице са били съхранявани боеприпаси в нарушение на Конвенцията за забрана на противопехотните мини (КЗПМ). Руското външно министерство обърна внимание на информацията на германския вестник "Велт", че в складовете е имало "стотици противопехотни мини".

"Тези сведения поставят под съмнение добросъвестното изпълнение от Чехия на (нейните задължения) в рамките на КЗПМ. Аналогични въпроси възникват и към България, чийто гражданин, по данни на (американския всекидневник) "Ню Йорк таймс" е бил собственик на съхраняваните в складовете оръжия, а също и към Украйна като потенциален получател на (гореспоменатите боеприпаси)", пише в публикувани днес коментари на Мария Захарова.

"Очакваме от Чехия, България и Украйна необходимите обяснения във връзка със съобщенията за съхраняване в складовете във Върбетице на противопехотни мини в заобикаляне на КЗПМ", призовава говорителката на руското министерство на външните работи.

На 17 април чешките власти обявиха, че Русия е замесена във взривовете в складовете за боеприпаси във Върбетице, в източната част на страната, при които загинаха двама души. Чехия експулсира 18 руски дипломати, които според нея са служители на руските спецслужби. Руското външно министерство протестира категорично и обяви за персона нон грата 20 сътрудници на чешкото посолство в Москва, припомня ТАСС.

Унищожените при експлозиите през 2014 г. боеприпаси са принадлежали на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Чешкото следствие проучва само една версия за причините за инцидента във Върбетице през 2014 г. и това е диверсия на чуждестранни спецслужби. Премиерът Андрей Бабиш каза това след среща снощи с президента Милош Земан, предаде ТАСС.

По-рано Земан заяви, че освен намеса на чуждо разузнаване, чешкото следствие изучава и версията за небрежно боравене с боеприпаси в склада, където били детонирани снаряди. Той не изключи възможността скандалът да е бил предизвикан от чуждестранни спецслужби.

"Съществува само една версия. Това е атака на руски агенти. Работим само с една версия", подчерта обаче тази вечер Бабиш.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Тр
    Тр
    3 0
    07:25, 27 апр 2021
    Голям смях. ГРУ има само трима агента в Европа. Та всички ги познават ама никой не ги арестува и те свободно се разкарват из Европа. Стига вицове . Некадърници се оправдават с други.
  • 2
    Гь
    гьобелсовата пропаганда
    1 -1
    07:57, 27 апр 2021
    Няма да доведе до нищо добро. Политиците са на каишка на големият брат. Но когато задумкат ракетите ще осъзнаят ,че е късно. Народите са приспани и участват в този цирк. Съвсем скоро и те ще осъзнаят , че лъжата е опасна за всички.

Още новини

Последни новини