От х:

Днес в x:

19 °C

"Оскар" грабна Юн Ю-джун, а не Мария Бакалова

Елегичната драма "Земя на номади" на американската режисьорка от китайски произход Клои Чжао спечели награда "Оскар" за най-добър филм, съобщават световните агенции.

Създателката му Клои Чжао стана първата азиатка и едва втората жена след Катрин Бигълоу, удостоена с приза за режисура.

Изпълнителката на главната роля в "Земя на номади" Франсис Макдорманд спечели отличието за най-добра актриса. С победата си 63-годишната Макдорманд попада в елитния клуб на актьорите с по три награди "Оскар", който включва Мерил Стрийп, Даниъл Дей-Луис и Джак Никълсън. Рекордът от четири актьорски отличия на киноакадемията принадлежи на покойната Катрин Хепбърн.

Призът за най-добър актьор отиде при Антъни Хопкинс за ролята му в драмата "Бащата". Осемдесет и три годишният Хопкинс стана най-възрастният актьор, отличен с "Оскар". Досега рекордът принадлежеше на Кристофър Плъмър, който почина през февруари тази година. Това е втора награда на киноакадемията за Антъни Хопкинс. Първият си "Оскар" британският актьор печели за знаковата си роля на Ханибал Лектър в "Мълчанието на агнетата".

Южнокорейката Юн Ю-джун спечели приза за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си във филма "Минари".

Седемдесет и три годишната Юн Ю-джун е известна телевизионна и филмова актриса в родината си. Тя е първата корейка, номинирана за "Оскар" и спечелила отличието, както и втората азиатка с награда в категорията. Юн Ю-джун триумфира с приза за най-добра актриса в поддържаща роля повече от четири десетилетия след Мийоши Умеки, отличена през 1958 г. за изпълнението си във филма "Сайонара".
Българката Мария Бакалова, която беше номинирана в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля, се размина с отличието.

Роденият в Лондон Даниел Калуя получи "Оскар" за най-добър поддържащ актьор, изпълнявайки едната от двете главни роли - на лидера на Черните пантери Фред Хамптън, във филма "Юда и черният месия". Изпълнителят на другата централна роля Лакийт Станфийлд също се съревноваваше в поддържащата категория.

В категориите за най-добър адаптиран и оригинален сценарий бяха отличени съответно Флориан Зелер и Кристофър Хамптън за "Бащата" и Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал".

Наградата за най-добър международен филм беше присъдена на "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг с Мадс Микелсен в главната роля.

В категорията за анимация беше отличена продукцията "За душата" на студио "Пиксар". 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини