От х:

Днес в x:

Един документален сериал, пет големи града, шест шокиращи престъпления

Няма ли отпечатъци? Не можем ли да вземем ДНК проби? Психологическото профилиране измислено ли е вече? 

Това не са належащи проблеми в „Смъртоносни столици“, който дебютира на 3 май, понеделник, в 23:00 часа по Viasat History, за да ни отведе назад във времето към едни от най-шокиращите престъпления в историята и да ни покаже как биха ги разгадали днешните детективи. 

Поредицата в шест части подбира случаи от последните 200 години – ето какви. 

Един документален сериал, пет големи града, шест шокиращи престъпления

През 1940-те, когато в Лондон е открит обезглавения труп на жена, първоначално помислили, че е загинала в бомбардировките. Разследването, обаче, разкрива, че това е престъпление от страст. 

Петдесет години по-рано, тялото на дете е изхвърлено от реката на бреговете на Темза, което отключва смразяващи разкрития. Съществувала е мрежа, която купува бебета на бедни жени, убива ги и ги хвърля в реката. 

Друг случай в Единбург също включва продажбата на човешки тела, макар че тук се интересували по-скоро от трупове за анатомични, медицински и индустриални проучвания. Тези, които купували телата, обаче, не се вълнували много от методите да бъдат набавени. 

Улиците на Берлин от 1940-те били обладани не само от Втората световна война, а и от деянията на сексуален хищник. Той нападал самотни жени, които пътували с градската железница. 

И от другата страна на Атлантика не е по-идилично: предприемач отваря хотел в Чикаго през 1890-те, по-късно наречен „Пансион на убийствата“, в който много от гостите изчезват безследно. 

В Бразилия от 1977-ма пък двама мъже от случая с Playboy убийство успяват да избегнат последиците, благодарение на богатството си. 

Има серийни убийци откакто свят светува

Гореописаните случаи са от време, когато понятието „сериен убиец“ дори още не е измислено. Според исторически сведения, обаче, серийните убици винаги са били част от обществото. Някои дори вярват, че легендите за вампири и върколаци са породени от серийни убийци. 

Историческите извори посочват Лиу Пенгли – племеник на китайския император през 2-ри век преди Хр. – като първия документиран сериен убиец в историята. Той взима живота на поне стотина роби и хора извън закона, просто така – за забавление. 

Един от най-богатите мъже във Франция от 15-ти век – Ги де Ре – отвлякъл неизвестен брой млади момчета от близките села, за да ги убие в замъка си. Възможно е жертвите му да са стотици. 

Има безброй сведения за Елизабет Батори, унгарска аристократка, убила поне 650 млади момичета преди да бъде арестувана през 1610 г. 

Разбира се, един от най-известните серийни убийци в историята е Джак Изкормвача, който тероризира Лондон в края на 19-ти век, убивайки брутално пет жени. Самоличността на Джак никога не е разкрита, но той се счита за първия „модерен“ сериен убиец. 

Как са хващали убийците в миналото 

Методът на психологическо профилиране е развит от ФБР в средата на 20-ти век. С него разследващите подготвят нещо като наръчник за разкриването на серийни убийства като обрисуват характеристиките, методите и мотивацията на извършителя. Преди въвеждането на този метод, дали полицията ще хване един сериен убиец е било по-скоро въпрос на късмет (или детективска интуиция). 

Разбира се, преди ерата на съвременната криминалистика, извършителите са били много по-непредпазливи: полагали са по-малко усилия да прикрият следите си, така че все ако пак полицията разполагала със свидетели, мотив или грешка, направена от наперения престъпник – възможно било някои случаи да бъдат разкрити. 

Някои от убийствата в „Смъртоносни столици“ може вече да са потънали в забрава, но разследващите навремето са били предизвикани на опитат нови начини да ги разкрият, което модернизира цялата професия. 

Надникнете в разследнията от миналото със „Смъртоносни столици“ по Viasat History – от първия понеделник на май, всяка делнична вечер в 23:00 часа.

Премиерата на „Смъртоносни столици“ е част от Рубрика: Месец на убийствата - Всяка делнична вечер в 23:00, от 3 май по Viasat History.

От мрачните улици на викториански Лондон до Рио де Жанейро от 70-те г. на 20-ти в., изследваме тъмната страна на цивилизацията този май. Без значение колко проспериращ е периода или приятно времето, убийствата никога не са преставали - от един от най-ужасяващите серийни убийци в историята - Х.Х. Холмс и пансионът му на ужасите в Чикаго, през достолепна бавачка, която краде и продава бебета, до зверствата, извършени от нацистите. Рубриката включва поредиците: „Смъртоносни столици“, „Мистериите на нацистките убийства“, „География на убийствата“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини