От х:

Днес в x:

Прокуратурата прекрати досъдебното производство за спирането на водата в хотел "Смолян", потърпевшите Оковски ще обжалват

След две години разследване, в крайна сметка Районната прокуратура в Смолян излезе с постановление за прекратяване на досъдебното производство, образувано по реда на чл. 212, ал.1 от НПК, за това че на 20.03.2019 г. в сградата на хотел "Смолян" е било извършено прекъсване на водоподаването към самостоятелни обекти. Припомняме ви, за спирането на водата не по тяхно желание, е подадена жалба в прокуратурата от семейство Оковски - собственици на две стаи в сградата на хотела, ползвани за офиси. Според Оковски това е направено умишлено, затова и се жалват от тези самоуправствени действия.
В хода на разследването са разпитани множество свидетели. "Установено е, че през м. февруари 2019 г. свидетелят Емил Ашиков, по това време служител на "ВиК", на длъжност ръководител на експлотационен район Смолян и свидетелят Бисер Митов - водопроводчик в район Смолян са затворили главния кран на водоподаването към хотела, тъй като били уведомени от представител на "Гранд хотел Смолян", че вътре в хотела имало авария. Уговорката била, след като бъде отстранена аварията, да уведомят "ВиК", за да възстанови водоснабдяването", пише във фактическата част на прокурорското решение, с което разполагаме. От свидетелските показания става ясно още, че служителите на "ВиК" нееднократно са спирали и пускали водата към хотела и то точно от този кран, който е извън сградата и е свързан с колектора. Заради съмнения за кражба на вода от "ВиК" монтирали водомер при централния кран в колектора. "Св. Ашиков знаел, че в хотела имало наематели и собственици на отделни офиси, които имали монтирани водомери вътре в собствените им помещения. Не бил запознат обаче какви са взаимоотношенията им с основния собственик на сградата. Проблемите започнали, когато монтирали водомера в колектора. Тогава се установили разлики между показанията на водомера в колектора и този на централния водомер вътре в хотела, като този в колектора отчитал голямо потребление. Тогава по телефона му се обадил представител на акционерното дружество, като не помнел името му и му казал да спре водата, защото хотела не работел и нямало да се ползва вода."
И така на няколко пъти без за това да е било уведомено ръководството на "ВиК"...
В общо деветте страници на постановлението за прекратяване на наказателното производство прокуратурата не установява виновник. "При така установената фактическа обстановка, намирам че в хода на разследването не са събрани доказателства за осъществен състав на престъпление по чл. 323, ал.1 от НК /самоуправство/...За пълнота на изложеното следва да бъде отбелязано, че наличните по делото доказателства сочат на възникнал типичен гражданскоправен спор между етажните собственици в сградата, но този спор следва да бъде разрешен по съответния гражданскоправен път предвиден в ЗЗД, ЗС и ГПК. Следва да се има предвид, че прокуратурата не е компетентна и е недопустимо да изземва правомощия, единствено и само от компетенцията на съда, тъй като резултатът от такъв подход е твърде опасен за правосъдието, понеже води до недопустимо използване на наказателния процес, като средство за решаване на спорове с граждански характер." Това е записано още в постановлението за прекратяване.
Потърпевшите семейство Оковски категорично смятат да обжалват постановлението. "Както си и очаквахме - становището на прокуратурата излезна „беззъбо“ и „ялово“ – с мнение за прекратяване на наказателното производство поради липса на престъпление и обвиняем. Ама разбира се ! – Това, да се спре водата на цяла огромна сграда и лишаване на офиси и стаи от функционалност вероятно е някаква нова и непозната форма на благотворителност! Какво друго?!?...", коментира  
Асен Оковски. Допълни:"Ние ще продължим да раздърпваме този безобразен акт, който се извършва пред очите и за срам на всички власти в самия център на областният ни град. Щом това може става тук, пред очите на всички - страх ме е да си помисля какво става в малките, затънтени градчета и селца на нашата област и на държавата. А може би е и наша, персонална грешка, че се предоверихме на прокуратурата, като си мислихме (по-точно - се надявахме!!!) че тя може, или ще иска да свърши нещо и за обикновените граждани. Язък !!!
Ние, разбира се, ще обжалваме това „Нерешение“ по всички възможни начини. Пък може да стане и чудо, кой знае?..."

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини