От х:

Днес в x:

Пълно единодушие: Приеха създаването на комисия за проверка на управлението на Бойко Борисов

Народното събрание прие в петък проект на решение за създаването на Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години.

Проекторешението за създаването на комисията бе гласувано с 214 гласа "за".

Първоначалният проект на решение с вносител ПГ "Изправи се! Мутри вън!" предвиждаше създаване на Временна комисия по ревизия при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните четири години. В хода на дискусията Йордан Цонев направи редакционно предложение, комисията да направи проверка, а не ревизия, тъй като парламентът няма такива правомощия. Депутатите приеха и друга редакционна поправка, направена от Цонев, от обхвата на проверка да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние, тъй като въпросните дружества вече са били подложени на стрес тестове от страна на европейските институции и освен това представляват частна собственост.

По предложение на Румен Христов от ПГ "ГЕРБ - СДС" депутатите приеха вместо последните четири години комисията да направи проверка за последните десет години.

Депутатите отхвърлиха предложението на председателя на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова до избирането на нов Министерски съвет, парламентът да наложи мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 процента държавно участие. От парламентарните групи на ДПС и "Демократична България" посочиха, че е добре мораториумът да бъде в отделно проекторешение. Нинова каза, че е готова да го внесе идната седмица.

Мая Манолова, избрана със 147 гласа "за" и 1 "въздържал се", оглави временната комисия за проверка. Заместник-председател стана Георги Георгиев от "Има такъв народ". От ГЕРБ поискаха разделно гласуване на председателя и на състава на комисията. Съставът на комисията беше одобрен с 217 гласа "за". За членове бяха избрани 16 депутати - по трима от ГЕРБ-СДС, "БСП за България", ДПС и "Демократична България" и по двама от "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ве
    Велизар Енчев
    7 -3
    15:28, 16 апр 2021
    В НС току-що имаше политическо земетресение. Срещу предложението на Корнелия Нинова за мораториум върху раздаваните от кабинета в оставка концесии за стотици милиони гласуваха… „Има такъв народ“, Изправи се, мутри вън и Да България. Така падна първата маска на партията на Слави Трифонов. След прегласуване партиите на Трифонов, Манолова и Христо Иванов гласуваха „въздържал се“, но картите паднаха. В крайна сметка мораториумът не мина.
    Трифонов, Манолова и Иванов, кого обслужихте с вота си и срещу какво? Всички, гласували за тези три партии на 4 април, да си посипят главата с пепел. Публично ви продават на наши и чужди концесионери!
    Следващата седмица Корнелия Нинова внася мораториума в отделен закон. Да видим дали пак ли ще го отхвърлят.
    Колко бързо умират илюзиите!
  • 2
    Ан
    Анна
    7 -2
    15:35, 16 апр 2021
    Сформират комисия за 3 месеца за проверка на всичко съмнително като сделки, договори и т.н. подписани от ГЕРБ по време на тяхното управление.
    Искам да припомня, че ГЕРБ също състави такава комисия след встъпването в длъжност 2009 г., която трябваше да провери Тройната коалиция. Не видяхме нищо от тази комисия, нито тогава, нито сега.
    Едни и същи номера ни въртят и вече прилича абсолютно на проверка в кои далавери да се намушим ние, вместо те.
    3 месеца са нужни само за една от далаверите им да речем с пътното строителство. Не си ли научихме урока, бе хора? Защо позволяваме да ни играят едно и също едни и същи.
  • 3
    Ко
    кондор
    3 -3
    13:39, 17 апр 2021
    Комуняги и все остальная сволоч се съюзиха.Нали щеше да се прави ревизия на прехода? На Станишев, на Костов, на Доган и на Б.Б. Най-голямото разграбване беше при приватизациите и при фалитите на банките. Е-хей!-не сме забравили!
    В момента едни мутри сменят други мутри. Ще видите, че ще променят и закона за хазартните игри, за да може и Божков да се върне на бял кон.
    О, неразумний юроде, поради что гласува така?-би възкликнал и Паисий.

Още новини

Последни новини