От х:

Днес в x:

12 °C

Федералните здравни агенции в САЩ препоръчаха спиране на употребата на ваксината на Johnson & Johnson

Федералните здравни агенции в САЩ препоръчаха спиране на употребата на ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19 заради притеснения, свързани с рядък, но тежък страничен ефект, включващ образуване на кръвни съсиреци.

Вид мозъчен кръвен съсирек, наречен церебрална венозна синусова тромбоза (CVST), е наблюдаван в комбинация с ниски нива на кръвни тромбоцити при шест жени на възраст между 18 и 48 години. Това съобщиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), цитирани от Bloomberg.

Към 12 април на територията на САЩ са приложени над 6.8 млн. дози от ваксината. Утре CDC ще проведе среща на своя Консултативен комитет по имунизационните практики, за да разгледа случаите и да оцени тяхното потенциално значение. От FDA също ще разследват проблема.

Препоръчаната пауза може допълнително да усложни усилията за имунизация, включително в Европа, особено след възложените големи надежди, че еднодозовият препарат Janssen на J&J ще успее да ускори процеса по ваксиниране на населението на държавите.

По-рано случаи на съсиреци имаше и след употребата на лекарството на AstraZeneca, в резултат на което неговото прилагане бе ограничено.

Вчера стана ясно, че J&J вече доставя от ваксината си в Европейския съюз, макар че по-рано обяви, че доставките ще се забавят и ще започнат от 19 април заради производствени проблеми. До края на юни страните членки ще получат общо 55 млн. дози.

Европейската агенция по лекарствата вече препоръча употребата на Janssen. Оттам също оценяват кръвните съсиреци при хора, получили ваксината, след като са се появили 4 сериозни случая на необичайни съсиреци, единият от които е бил фатален.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини