От х:

Днес в x:

12 °C

47 000 българки са получили първа доза от АстраЗенека

47 000 българки са получили първа доза на ваксината срещу COVID-19 "АстраЗенека" към 8 април. Към същата дата общият брой ваксинирани с този препарат са близо 238 000, съобщиха от здравното министерство, цитирани от БГНЕС.

Миналата седмица националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст и препоръча да се избягва при жени в тази възрастова категория с повишен риск от тромбози.

Вчера министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да се направи в България с ваксината на "АстраЗенека". Той съобщи, че интересът към тази ваксина е спаднал значително.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла, и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на "АстраЗенека".

Редица страна, сред които Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Швеция и др., спряха ваксинирането с оксфордския препарат заради съмнения за странични ефекти. 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини