От х:

Днес в x:

60 години от първия полет на човек в Космоса

Днес се навършват 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята.
Ето какъв спомен пази за първия космонавт неговият инструктор академик Йосиф Давидов: 

"Беше много руски човек - доброжелателен, с открита душа към всички. Разбираше, че трябва да отдаде дан на хората, които го направиха това, което стана, а именно Гагарин. Като летец-космонавт и като човек разбираше, че трябва да издържи и изпитанието, което се нарича "изпитание на славата и известността"".

Генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заявява в поздравлението си по повод днешния празник, че Русия е на прага на важна промяна в космонавтиката - преход към нова ракетно-космическа техника, изследвания на Луната, включително и с космонавти.

Годишнината ще бъде отбелязана в редица градове у нас. В Плевен ще бъдат представени изложби, посветени на днешния Международен ден на авиацията и космонавтиката. Снимки показват посещението на първия космонавт Юрий Гагарин в града през май 1961-ва година.

Сливенският астроклуб "Проксима" организира виртуална среща с астроном и космически блогър от 19 часА в Google Meet.

Музеят на авиацията в Крумово предлага изложба на открито и експозиция със снимки на първия български космонавт Георги Иванов, правени по време на полета му преди 42 години.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  По
  Поклон
  3 -1
  11:39, 12 апр 2021
  пред подвига на Юрий Гагарин-първият космонавт в историята на човечеството.
  • Ис
   Истината
   0 -2
   20:33, 12 апр 2021
   Пияндурник и морално пропаднал тип.
   Изпраскал почти всички съпруги на колегите си,сътворявал гаф след гаф, скочил пиян от втория етаж на хотел,тъй като бил спипан с руска корва от годеника й,който му бил началник. Счупва си двата крака и по време на лечението не е изтрезнял.
   Очиства го КГБ.
 • 2
  На
  На
  2 0
  23:08, 12 апр 2021
  колко ракии написа тези простотии
Последни новини