От х:

Днес в x:

12 °C

Броят на антителата не е важен, има тестове и за клетъчен имунитет

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно. Това смята имунологът акад. Богдан Петрунов. Той е убеден, че всеки, който е с първа доза на "Астра Зенека", трябва да си сложи и втората.

Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, каза още академик Петрунов.

Академикът подчерта, че имунитетът се гради не само на база антителата, а основно на клетъчния имунитет, "така че ако преболедувалите имат добър клетъчен имунитет, няма проблем". Те спокойно могат да се имунизират, заяви акад. Богдан Петрунов.

"Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", каза акад. Петрунов.

Академикът поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма.

"Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец", каза акад. Петрунов.

Около 3,5% от хората по света не могат да се разболеят или много трудно се разболяват поради това, че имат много високо ниво на отделяне на интерферон.

Около 8-10% от хората не реагират правилно на ваксината и не изграждат имунитет, заяви акад. Богдан Петрунов.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини