От х:

Днес в x:

Новото бижу на Катар

Плаващите домове и хотели съществуват отдавна. В емирство Катар вече се строят 16 хотела във водата, за да посрещнат гостите на Световното първенство по футбол през 2022 г. Но пак там, турско дизайнерско студио се готви да вдигне нова туристическа атракция, която ще е далеч по-иновативна в технологично отношение.

Концепцията на инженерите и архитектите от Hayri Atak Architectural Design Studio (HAADS) е тяхното творение да се открои тотално на фона на останалите плаващи хотели, като заложи на най-новите зелени технологии.

Турската фирма се захваща със своя футуристичен проект още през 2020 г. и от първия ден си поставя целта той да е с "нищожни загуби на енергия и нула отпадъци". Идеята им е да сведат до минимум въглеродния отпечатък.

Еко хотелът на HAADS ще се върти и ще произвежда чиста енергия точно като един истински гигантски хидрогенератор. Ще генерира електричество, като автоматично завърта позицията си и преобразува енергията на течащата вода в ток.

За да се случи цялата тази технологична магия, конструкцията ще е оборудвана с набор от витла и тласкачи под ватерлинията, които ще се контролират от сложна компютърна система.

Хотелът ще се простира на близо 8,6 акъра, ще разполага с 55 вертикални вятърни турбини, всяка от които ще генерира по 25kw електроенергия, и още толкова количество ток, ако се инсталират под формата на чадъри за гостите.

Покривът, във вид на вихър, ще събира дъждовна вода, а специална система ще превръща хранителните отпадъци в тор за градините.

5-звездното въртящо се бижу на HAADS ще впечатлява и с невероятен лукс - стъклен атриум, безкраен басейн, бар на покрива, мини игрище за голф и още куп пищни удобства.

От HAADS твърдят, че хотелът им на практика може да се премести навсякъде. Планът е да бъде готов до 2025 г., но като се има предвид мобилната му конструкция, нищо чудно, откриването да не е в Катар.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини