От х:

Днес в x:

Илия Илиев спаси Кърджалийска област от мигрантите

Изображение 1 от 3

    Водачът на листата на ПП "Републиканци за България" в Кърджали Илия Илиев е човекът, спасил областта от бежанците. Като областен управител той не допусна бившата казарма в Момчилград да бъде превърната в бежански център, каквото беше намерението на кабинета Борисов 2. По това време централната власт спешно търси места, подходящи за нови бежански лагери. А Европейският съюз беше осигурил сериозни средства за изграждането и поддръжката им.

    "Много колеги областни управители се подведоха и изкушиха от финансовите облаги за техните региони, които обещаваше тогава централната власт. И подписаха буквално бели листове хартия, с които упълномощиха правителството и МВР да търсят финансови средства за изграждане на центрове за бежанци. Ставаше дума за сериозни суми, за реални европейски средства", спомня си Илия Илиев.

    Сред избраните места за изграждане на бежански център е закритото поделение в Момчилград. От министерството подготвят документацията и я изпращат за подпис в областна администрация Кърджали. Илия Илиев, който по това време е областен управител, категорично отказва. Следва обаждане по телефона от заместник министър.

    „Беше ми казано, че ако не подпиша ще последва друго обаждане от по-високо място, а ако пак откажа ще се разделя с поста. Отговорих, че не съм се родил областен управител и едва ли ще остана такъв цял живот“, спомня си Илия Илиев.

    Той провежда разговор и с тогава втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов. След него правителството се отказва от намерението да изгради бежански център в Момчилград.

    Решението за себе си Илиев взема никак не леко.

    "Самият аз съм потомък на тракийски бежанци. Както и голяма част от населението на Кърджали. Но когато става въпрос за бъдещето на децата и внуците ни, държавническото мислене трябва да доминира над сантименталните чувства“, категоричен е Илия Илиев и днес. Той е убеден, че заселването на чужденци от Сирия, Афганистан и Ирак е можело да има пагубни и вредни последствия за областта. Освен бягащите от ужасите на войната семейства има и хиляди необвързани млади мъже, които идват от страни без военни действия и по същество са икономически мигранти.  

    Бившият областен управител на Кърджали Илия Илиев е категоричен, че с отказа да допусне изграждането на бежански център, е допринесъл за спокойствието в областта. Доказва го случилото се в Харманли през ноември 2016 г. Тогава близо 3 000 мигранти, предимно млади несемейни мъже от Афганистан, запалиха българското знаме, унищожиха държавно имущество за над 100 000 лева и проявиха агресия към служителите на реда, които бяха под 300. Ранени бяха повече от 20 полицаи и жандармеристи. За потушаването на бунта в Харманли беше мобилизиран целия държавен и полицейски ресурс на Южна България. Ако по време на управлението на Илия Илиев начело на областната администрация беше допуснат бежански лагер в Кърджали, кошмарът на безредиците можеше да дойде и тук.

    "Търпимостта, взаимните компромиси и добросъседството между различните етноси и религии в Кърджали можеше да бъдат поставени на изпитание", казва Илия Илиев, водач на листата на "Републиканци за България, която е с номер 21 в бюлетината.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET
    Последни новини