От х:

Днес в x:

Глобалното затопляне ще постави 40% от световното население на ръба на оцеляването

Учени от Принстънския университет предупреждават, че в тропическите региони на планетата, където живее над 40% от населението на света, кризата с глобалното затопляне на климата тласка хората до границите на възможната им адаптация, съобщава британският вестник The Guardian. 

Климатолозите са установили, че когато средната годишна температура в света се повиши с 1,5 ° C, температурата в Тропиците може да достигне 35° C, която се смята за границата на възможностите за адаптиране на човешкото тяло, пише изданието, цитирано от Агенция "Фокус". 

"На теория никой не може да издържи на температура над 35 градуса по Целзий при подобна влажност на въздуха, независимо колко вода изпие", казва експертът Мохтаба Саде. 

Т.нар. "мокър термометър" показва каква вътрешна температура ще има мокрото, влажно, изпотено човешко тяло. Екипът е установил, че температурата по "мокрия термометър" се повишава със същата скорост като средната тропическа температура. 

Според учените съществува опасност гражданите на страни, разположени между 20-тия градус на северната и 20-ия градус на южната ширина да бъдат изложени на риск от хипертермия. 

Източник: http://www.obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини