От х:

Днес в x:

Защо някои държави спряха ваксината на AstraZeneca?

Няколко европейски държави, включително Норвегия, Дания, Нидерландия и Ирландия, временно спряха използването на ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca заради съмнения за дълбоки венозни тромбози, белодробен емболизъм и тромбози (кръвни съсиреци). Италия, Австрия, Естония, Люксембург и Литва спряха определена партида от ваксината - 1 милион дози, изпратени на 17 държави.

Имунизационната програма с ваксината на AstraZeneca продължава в други държави, включително Великобритания и Франция. Обединеното кралство насърчава хората да продължат да се ваксинират.

Според британско-шведската компания регистрирани са 15 случая на дълбоки венозни тромбози и 22 случая на белодробен емболизъм сред повече от 17 милиона ваксинирани в ЕС и Великобритания, пише "Гардиън".

Какво са дълбоко венозни тромбози и белодробен емболизъм?

Понякога могат да се образува тромбоза (съсиреци) в артериите, често на краката заради намалено кръвообращение. Когато тези съсиреци се образуват, дали в долната част на краката, ръцете или на други места, това състояние е известно като дълбока венозна тромбоза.

Най-честото усложнение вследствие на дълбока венозна тромбоза е белодробната емболия, когато тромб или част от тромб се откъсне и стигне до белите дробове.

Това е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, защото засяга нивата на кислород в белите дробове и може да причини увреждания на белия дроб. Симптомите могат да включва болки в гърдите, задух, кашлица и замаяност.

Най-добрият начин за предотвратяване образуването на съсиреци е да се поддържа здравословно телосложение, да се поддържа физическа активност, добра хидратация, да се избягва тютюнопушене и дълго застояване.

Ваксината на AstraZeneca причинява ли тези проблеми?

В съобщение от компанията отбелязват, че процентът на случаите на дълбоки венозни тромбози и белодробен емболизъм сред милиони ваксинирани е "много по-нисък от очакваното да се случи естествено в общата популация с такъв размер и е подобно като при други лицензирани ваксини срещу COVID-19".

От компанията поясняват, че естеството на пандемията е довело до увеличаване вниманието към отделни случаи и те са отишли отвъд стандартните практики за следене безопасността на разрешени медикаменти, за да се гарантира обществената безопасност.

По отношение на качеството, от AstraZeneca казват, че няма потвърдени проблеми, свързани с доставените партиди в Европа и останалата част от света. В допълнение компанията провежда тестове, а отделно европейските здравни органи правят проверка.

До момента тестовете не могат да свържат пряко случаите с ваксината.

Какво казват учени и експерти?

Според специалистите държавите, спрели използването на ваксината, са взели решението като "предпазна мярка". Но те подчертават, че кръвни съсиреци се срещат сред хората изключително често. Например, Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ регистрират 60-100 000 смъртни случая на година от белодробна емболия. Те се срещат най-често при възрастните и хора с хронични заболявания.

Експертите припомнят, че повече от 2,5 милиона са жертвите на коронавируса и всеки ден умират по 8000-10 000 души по света. Над 320 милиона души по света вече ваксинираните.

Клиничните изпитания на ваксините преди да бъдат одобрени не са установили увеличени рискове след прилагането им.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини