От х:

Днес в x:

Временно се преустановява имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на "АстраЗенека"

Временно се преустановява имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на производителя "АстраЗенека", съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е издал заповед да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината.

Заповедта е заради получена информация, в периода 8-12 март, за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от Регионалната здравна инспекция-Пловдив от днес за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината вчера.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа "АстраЗенека"-България и "БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата й.

По-рано в петъкздравният министър Костадин Ангелов съобщи за настъпила най-тежка нежелана реакция - смърт. Към 3 часа сутринта жена на 57 години от село Йоаким Груево е починала в дома си, след извършена ваксинация вчера в 12.00 часа в здравния център в гр. Стамболийски. През нощта жената получава остър задух, тя е с можество заболявания, операции и с наднормено тегло. Категорично няма образуване на тромби, съобщи министър Ангелов.

Спирането на ваксинацията е превантивна мярка, за да сме сигурни, и след заключението на съдебните медици да вземем окончателно решение как продължаване с ваксинацията с AstraZeneca, подчерта здравният министър.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Ха сега
    1 0
    12:36, 16 мар 2021
    да видим ,като платихте толкова пари предварително за АСТРА ЗЕНЕКА,какво ще я правите сега.Защото, след като в почти цяла Европа я спряха,кой е луд да се ваксинира с нея.Трябва да я харижете на някоя страна от третия свят.
Последни новини