От х:

Днес в x:

Бившият зам.-министър Христо Ангеличин заведе дело за 100 000 лв. срещу прокуратурата

Бившият зам.-министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов Христо Ангеличин е завел иск за 100 000 лв. за неимуществени вреди по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), съобщи "Лекс".

През април 2019 г. Апелативният специализиран съд отмени осъдителната присъда на Ангеличин по делото за покупката на телефонни централи за 12 български мисии в чужбина. На първа инстанция той беше осъден на 2 г. условно. Върховният касационен съд окончателно го оправда м.г. Делото продължи повече от 3 г.

Христо Ангеличин имаше 4-годишна ефективна присъда и по друго дело в Специализирания наказателен съд за това, че е разпоредил Министерството на външните работи да плати половин милион лева за служебни пътувания, без обществена поръчка. Той бе подведен под отговорност заедно с бившия външен министър Даниел Митов. И по това дело двамата получиха оправдателна присъда. 

Спецпрокуратурата твърдеше, че Митов и Ангеличин са нарушили Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, а Външното и Министерството на земеделението и храните (МЗХ) неправомерно са сключили споразумение с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, медицински застраховки и хотелски настанявания при служебни пътувания.

Митов изпълняваше длъжността на министър на външните работи в кабинета "Борисов 2" като част от гражданската квота. Обвинението срещу него бе повдигнато през май 2017 г.

Ангеличин пък беше обвинен в безстопанственост, защото не е изпълнил задължението си да контролира работата на шефовете на дирекциите „Бюджет и финанси“ и „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“. Тази му отговорност била възложена със заповеди на министъра, но ВКС записа, че никъде в тях не се говори за подобна отговорност на Ангеличин.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини