От х:

Днес в x:

Провал на ”Антикорупция” с обвинение на бивш зам.-министър

Прокурорскато спецзвено "Антикорупция" се провали с обвинението срещу бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за умишлена безстопанственост.
Първо Софийски градски съд, а сега и Софийският апелативен съд прекратяват делото и връщат случая на прокуратурата с мотива, че обвинението в престъпление по служба е непълно и неясно. 

В определението на втората инстанция от 19 юни се казва, че в обвинителния акт има "фактически дефицит", както и липса на "индивидуализация на конкретните действия, респ. бездействия, чрез които обвиняемият е извършил инкриминираното престъпление". 

Според прокуратурата в периода от 17 ноември до 5 декември 2016 година, в качеството си на длъжностно лице, Ангеличин е нарушил служебните си задължения с цел да набави за "Б." ООД облага и от това са могли да настъпят значителни вредни последици за Външно министерство. Очакваните вреди за ведомството били в размер на 429 422 евро. 

Апелативният съд обаче констатира, че "обвинението има само декларативен, заявяващ дадена престъпна дейност характер, без тази дейност да се основава на конкретна фактология, от която да бъде извлечена". 

Според магистратите цитирането на законовите текстове не освобождава прокурора от задължението да опише пълно и прецизно не само конкретното престъпление, но и конкретното участие на обвиняемия. 

"Споделя се извода на съда (СГС), че неконкретизирането на тези елементи - период от време и място, начин е пречка да се прецени конкретното съдържание на цялото престъпление. Констатираните пропуски и непълноти в съдържанието на внесения обвинителен акт несъмнено водят до ограничаване правото на защита на обвиняемия, тъй като той е лишен от възможността да узнае обвинението в неговата цялост и яснота. Предвид изложеното САС намира, че атакуваното разпореждане е правилно, законосъобразно и следва да бъде потвърдено", пише още в решението, след като прокуратурата е атакувала това на първата инстанция. 

Същите обвинения бяха повдигнати и на бившия външен министър Даниел Митов. 

Малко преди внасянето на обвинителния акт в съда пък, Христо Ангеличин получи второ обвинение за безстопанственост - този път заради обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотели и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МВнР. С това той ощетил ведомството с близо 500 000 лв.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини